Volledig scherm
Jessica en Rutger de Kok gaan een kazerne Guardia Civil kopen. © Roel van der Aa

Boxtels koppel gaat B&B openen in Spaanse kazerne: ‘Het is Spanje hè, niet het einde van de wereld’

BOXTEL - Wat doe je met een verpauperde kazerne in een piepklein Spaans dorpje? Je begint er een bed en breakfast in, bedachten de vakantievierende Rutger en Jessica de Kok uit Boxtel toen ze het gebouw zagen voor de grap. Maar de grap is nu werkelijkheid.

De vervallen kazerne in het kleine Quatretondeta, een dorpje van nog geen 150 inwoners, was ooit gebouwd om de Guardia Civil en hun gezinnen een veilig onderkomen te verschaffen. Toen het gezin de Kok in januari 2019 het dorpje bezocht stond de kazerne al te koop. Jessica: ,,Er werden wat grapjes gemaakt, zoals laten we de hele kazerne kopen en opknappen.” Maar daar bleef het bij. 

‘Casa Madrettor’

Toen het echtpaar deze zomer weer naar het kleine dorpje in het achterland van Denia aan de Costa Blanca ging, liep het anders. Met als resultaat dat op 19 oktober van dit jaar Rutger en Jessica officieel eigenaar werden van het gehele complex. Ze gaven het de naam Casa Madrettor. Er moet een bed and breakfast in komen. ,,Het is de bedoeling dat we vanaf september 2021 de eerste gasten kunnen ontvangen", legt Rutger uit. ,,Dan hopen we dat de zes luxe studio’s en drie appartementen helemaal klaar zijn. Net als de rest van het complex natuurlijk.” Het stel heeft de plannen vooraf goed doordacht.

Quote

Het is de bedoeling dat we vanaf september 2021 de eerste gasten kunnen ontvangen

Rutger de Kok, Eigenaar bed and breakfast

Jessica vervolgt: ,,We hebben geïnvesteerd in grondig bouwonderzoek. Ook hebben we een Nederlandse bouwbegeleider en koopbegeleider ingeschakeld, want in Spanje werkt het allemaal net iets anders. Zo gaan we in december bijvoorbeeld persoonlijk kennismaken met de burgemeester. Dat is daar echt belangrijk om geaccepteerd te worden.”

Kinderen

Het echtpaar heeft vier kinderen (24, 22, 19 en 12 jaar oud). Daarvan gaat alleen de jongste mee naar Spanje. ,,De anderen zijn volwassen en hebben hier al een eigen leven. De oudste is zelf ook net moeder geworden, en ik dus oma”, lacht Jessica. ,,En het is Spanje hè, niet het einde van de wereld.”

Quote

Het is Spanje hè, niet het einde van de wereld

Jessica de Kok, Eigenaar bed and breakfast

Het hele project wordt medegefinancierd door investeerders die geloven in de plannen van familie de Kok. ,,Dat brengt natuurlijk verantwoordelijkheden met zich mee”, merkt Rutger op. ,,Dat is ook de reden dat we heel zorgvuldig te werk gaan. Onze banen bij defensie worden daarom voorlopig ook niet opgezegd. We gaan het ene grondig opbouwen en daarna het andere geleidelijk afbouwen.”

Op de vraag aan Rutger of het gebouw de karakteristieke olijfkleurige kleur gaat behouden was hij duidelijk. ,,Daar gaan we wel van uit, die kleur heet trouwens Guardia Civil-groen.”

  1. Zoeken naar de ‘skonste plekskes’ in Meierijstad
    Column

    Zoeken naar de ‘skonste plekskes’ in Meierij­stad

    SCHIJNDEL - De Glazen Boerderij? Dat ene plekje midden op de Dommel of het fietsenhok van je oude school? De gemeente is op zoek naar jouw mooiste plekjes van Meierijstad. Iedereen mag 10 iconen nomineren en samen met de VVV’s en het UITpunt brengt ze vervolgens de 100 mooiste van Meierijstad - a.k.a. de M100 - in kaart. Waarom? Geen idee, maar ik heb zo’n vermoeden dat we een eigen Monopoly-spel of Lonely Planet krijgen. Minstens.