Volledig scherm
Het Baken van Antonie Eikemans op de Markt, naast het gemeentehuis. © Beeldbank Boxtel

Boxtelse kunst op dit moment in goede staat

BOXTEL - De bijna tachtig kunstwerken in de openbare ruimte in Boxtel zijn momenteel in goede staat. 

Alle kunstwerken die eigendom zijn van de gemeente Boxtel, en dat zijn ze zowat allemaal, zijn afgelopen zomer gereinigd en onderhouden. 

Piramidefontein

Een aantal forsere ‘ingrepen’ is afgestemd met de betreffende kunstenaars of met de erven ervan. Dat gold onder meer voor de werken Geliefden van Hein Koreman, Baken van Antonie Eikemans alsmede de piramidefontein van Paul Strik, die op de Markt stond en is opgeslagen op een weiland aan Tongeren.

Het onderhoud is door het college afgestemd met Kunstloc Brabant (voorheen bkkc en Kunstbalie), zo laat wethouder Maruška Lestrade de gemeenteraad in een informatiebrief weten.

162.000 euro

Het onderhouden van de kunstwerken is betaald met geld dat in 2016 terugvloeide van de Kunststichting Boxtel naar de gemeentekas. Lestrade laat weten dat van het ‘teruggevorderde bedrag van 190.000 euro aan niet-bestede gemeentelijke subsidies’ inmiddels bijna 162.000 euro is uitgegeven. 

De afspraak was destijds dat het geld beschikbaar zou blijven voor ‘kunst van en voor Boxtel’. In het voorjaar volgt een nieuwe rondgang langs de kunstwerken aan de hand waarvan wordt bepaald of nieuw of beter onderhoud nodig is.

  1. ‘WK’ paalklimmen in Wijbosch dit jaar kleiner en intiemer
    PREMIUM

    ‘WK’ paalklim­men in Wijbosch dit jaar kleiner en intiemer

    SCHIJNDEL - Dat het paalklimmen nog altijd populair is, was vrijdag en zaterdag af te meten aan het grote aantal deelnemers aan het evenement, zowel bij de jeugd als bij de senioren. Speciaal voor de 12e editie van het WK (Wijbossche Kampioenschappen) paalklimmen was het terrein wat kleiner en intiemer gemaakt, wat volgens Annemarie van der Wijst van de organisatie voor positieve reacties zorgde bij de vele belangstellenden.