Boxtelse veehouder vindt plattelandswoning sta in de weg voor zijn bedrijf
DEN HAAG/BOXTEL – Een Boxtelse rundveehouder hoopt dat de Raad van State korte metten maakt met een plattelandswoning die op twintig meter afstand van zijn boerderij aan de Uilenbroek in de gemeente staat.
Hij vindt namelijk dat de plattelandswoning een bedrijfswoning moet blijven, waar te zijner tijd zijn kinderen als bedrijfsopvolger in zouden kunnen trekken.
Weinig kans
Zolang de huidige bewoner, een boer in ruste, daar blijft wonen is daar weinig kans op. Dat bleek woensdag tijdens een rechtszaak in Den Haag. De man kan zijn plattelandswoning nu namelijk ook aan een derde verkopen. Als het een bedrijfswoning blijft, kan hij de woning alleen aan de rundveehouder aanbieden. Dat is precies wat de veehouder wil. De aankoopwaarde van een aan zijn bedrijf gebonden bedrijfswoning ligt namelijk aanzienlijk lager dan een plattelandswoning die iedereen kan kopen.
Meer onderzoek
Tijdens de rechtszaak bij de Raad hamerde de raadsman van de rundveehouder erop dat de gemeente Boxtel meer onderzoek had moeten doen naar het risico van ziekte verspreidende bacteriën (endotoxinen), geluidsoverlast en luchtkwaliteit. ,,Omdat de woning maar op twintig meter van twee rundveehouderijen ligt, is het de vraag of er wel sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat”, aldus de raadsman. ,,Ik mis elke onderbouwing in het bestemmingsplan voor een plattelandswoning.” Hij voegde er aan dat de huidige rundveehouderij dan ook helemaal ‘op slot’ zit.
Op z’n kop
Zowel de gemeentewoordvoerder als de advocaat van de boer in ruste vonden dat de raadsman van rundveehouder de wereld op zijn kop zette. Plattelandswoningen staan volgens hen juist altijd op korte afstand van agrarische bedrijven. Het zijn vaak voormalige bedrijfswoningen waar, of een boer in ruste woont, of derden die niets (meer) met het nabijgelegen bedrijf te maken hebben. Vroeger was dat een probleem omdat dergelijke woningen net zoveel tegen milieuoverlast beschermd moeten worden als burgerwoningen.
Oplossing
De plattelandswoning was een oplossing voor dat probleem. Immers, dan kun je daar als burger wonen, maar de milieubescherming is hetzelfde als die van een bedrijfswoning. Dat betekent dat de veehouder ook nog mogelijkheden behoudt om te kunnen uitbreiden.
De rechter of te wel staatsraad leek niet erg overtuigd door het betoog van de raadsman van de rundveehouder. Mocht hij in het voordeel van de rundveehouder kiezen dan kan de boer, die daar al 41 jaar woont en wiens ouders de veehouderij in 1998 aan de rundveehouder hebben verkocht, daar toch gewoon blijven wonen.
Hij kan de woning als hij eventueel weggaat dan alleen aan de veehouder verkopen. De kans op zo’n uitspraak lijkt erg klein, omdat het bestemmen van een voormalige bedrijfswoning tot plattelandswoning dan geen enkele zin meer heeft. Uitspraak binnen enkele weken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
PREMIUM
Nieuw college Gestel krijgt direct onder uit de kan over woningbouw en energieplannen
SINT-MICHIELSGESTEL - De vier nieuwe wethouders in Sint-Michielsgestel waren nog niet eens beëdigd, of de kersverse coalitie van PPA, CDA en GroenLinks/PvdA kreeg al onder uit de kan van de oppositiepartijen. Zij zetten zeer kritische kanttekeningen bij zowel het formatieproces als bij het ‘nog vage bestuursakkoord.’ -
Foutje in de kaart hersteld: verbeterd plan voor nieuwe woonwijk Lennisheuvel is klaar
LENNISHEUVEL - Het bouwbord staat er al zeker anderhalf jaar, maar vorig jaar juni werd het plan voor de nieuwe woonwijk Achter den Eijngel in Lennisheuvel vernietigd door de Raad van State. Nu, bijna een jaar later, is het verbeterde plan klaar. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan.
-
PREMIUM
The Chocolate Factory kan van start. Het grote verleiden kan beginnen
Er kan een begin worden gemaakt met de realisatie van The Chocolate Factory (TCF) op de Noordkade in Veghel. Met een lening en exploitatiesubsidie van de provincie is de laatste financiële plooi gladgestreken. En daarom konden initiatiefnemer Stichting Werk en Leren, Noordkade Ontwikkeling (broers Van de Ven), gemeente Meierijstad en provincie het glas heffen. -
PREMIUM
App maakt verkeersexamen in Boxtel een stuk eenvoudiger
BOXTEL - Met een app van Veilig Verkeer Nederland checken of leerlingen hun praktisch verkeersexamen goed afleggen. Dat gebeurde dit jaar in Boxtel voor het eerst. ,,Ik ben een echte mevrouw Pen en Papier”, lacht Andrea Shrestha. -
PREMIUM
Renske en Maarten reizen naar Zuid-Afrika in elektrische auto en regelen het zo dat ze geen laadpalen nodig hebben
HELVOIRT - Met je elektrische auto op reis, dat is best spannend, zeker in onherbergzaam gebied. Want wat als er geen laadpaal is te bekennen? Renske en Maarten uit Helvoirt slepen daarom hun eigen zonnepanelen mee naar Afrika. Gewoon op de achterbank.