Volledig scherm
Haanwijk 2 en 3 moeten nog een restauratieronde krijgen. © Domien van der Meijden

Brabants Landschap restaureert verder bij Haanwijk in Sint-Michielsgestel

SINT-MICHIELSGESTEL - Nu het landhuis van Haanwijk in alle pracht en praal is gerestaureerd, staat Brabants Landschap een volgende klus te wachten. De restauratie van Haanwijk 2 en 3, pal naast het opgeknapte landhuis.

Bouwbedrijf Van de Ven uit Veghel heeft met de restauratie van het landhuis Haanwijk in Sint-Michielsgestel een ware parel afgeleverd. Maar eigenaar Brabants Landschap is er nog lang niet klaar. De natuurbeheerder heeft van de provincie een mooie subsidie van bijna vier ton heeft gekregen voor het opknappen van de adressen Haanwijk 2 en Haanwijk 3, naast het landhuis.

Quote

De subsidie van bijna vier ton moeten we binnen twee jaar besteden

Arjen Simons, Brabants Landschap

Arjen Simons van Brabants Landschap: ,,Die subsidie van bijna vier ton moeten we binnen een tijdsbestek van twee jaar besteden aan Haanwijk 2 en 3. Het opknappen van het theehuis en het bewoonde huis van dit complex moet dan gereed zijn. Dus zijn we de eerste voorbereidingen voor dat werk aan het doen. Het werk moet nog worden aanbesteed.”

Volledig scherm
De gebogen beuken in de tuin van landhuis Haanwijk. © Domien van der Meijden

Het landhuis dat stamt uit 1649 met bijbehorende serre, aanbouw en tuinmuren zijn allemaal van top tot teen onder handen genomen. ,,We zijn nu bezig in de tuin van het landhuis. Die tuin heeft veel achterstallig onderhoud. Via oude ontwerptekeningen brengen we de elementen weer terug zoals ze vroeger waren.”

Volledig scherm
De vijver in de tuin van Haanwijk. © Domien van der Meijden

Zo wordt volgens Arjen Simons een oude gebogen beukenlaan aangepakt en een oude vijver. Maar ook wordt een oude moestuin in ere worden hersteld. ,,We willen dat werk dit voorjaar afronden. En we hopen natuurlijk dat we voor de start van het broedseizoen klaar zijn.”

De bedoeling is dat Brabants Landschap in het gebied rond Haanwijk uiteindelijk het Museale Landschapspark Out Herlaer gaat maken, waarvan het landhuis van Haanwijk een onderdeel gaat vormen. Door samen te werken met het Noordbrabants Museum en kasteel Maurick en fluisterboten op De Dommel in te zetten, kunnen de verschillende onderdelen in het gebied aan elkaar gekoppeld worden voor toeristen.

 1. Amerikaanse hockeyscouts strijken neer op sportpark Molenwijk in Boxtel

  Amerikaan­se hockey­scouts strijken neer op sportpark Molenwijk in Boxtel

  BOXTEL - College sport in de USA: welke talentvolle avontuurlijk ingestelde en ambitieuze sporter droomt daar niet van? Een klein leger aan hongerige hockeyscouts -verbonden aan maar liefst 23 Amerikaanse universiteiten- streek zondag neer op sportpark Molenwijk, naarstig op zoek naar talent. Welgeteld 35 jonge hockeyvrouwen uit alle windstreken deden er op hun beurt alles aan om zich ‘in the picture’ te spelen.
 2. Zoeken naar de ‘skonste plekskes’ in Meierijstad
  Column

  Zoeken naar de ‘skonste plekskes’ in Meierij­stad

  SCHIJNDEL - De Glazen Boerderij? Dat ene plekje midden op de Dommel of het fietsenhok van je oude school? De gemeente is op zoek naar jouw mooiste plekjes van Meierijstad. Iedereen mag 10 iconen nomineren en samen met de VVV’s en het UITpunt brengt ze vervolgens de 100 mooiste van Meierijstad - a.k.a. de M100 - in kaart. Waarom? Geen idee, maar ik heb zo’n vermoeden dat we een eigen Monopoly-spel of Lonely Planet krijgen. Minstens.