Brabantse zorgcentra gaan zelf op corona testen
BOXTEL - Medewerkers van Brabantse zorgcentra die mogelijk zijn besmet met het coronavirus, worden binnenkort ook getest. Dat geldt alleen voor degenen die zogeheten cruciale zorg verlenen, de handen aan het bed dus en niet de receptioniste. Dit testen gebeurt niet voor niets. ,,Onze bewoners zijn uiterst kwetsbaar.”
Delen per e-mail
Het testen is regionaal geregeld en is afgestemd in het Regionaal Overleg Niet-Acute Zorg (RONAZ) waarin ook de GGD zit. De zorginstellingen kiezen voor deze stap omdat de GGD’s te weinig capaciteit hebben om op grote schaal te testen. Wel blijft de route van testen via de GGD ook beschikbaar voor organisaties en hun zorgmedewerkers, naast het eigen alternatief.
,,Na de paasdagen moet het testen van onze zorgmedewerkers kunnen beginnen”, zo meldt Jacqueline Joppe, bestuurslid van RONAZ in Brabant. Zij is bestuursvoorzitter van Zorggroep Elde Maasduinen in Boxtel, met veertien zorgvoorzieningen in de Meierij en de Langstraat.
We gaan niet iedereen door de teststraat sturen.
Testen moet nut hebben
,,Maar we gaan niet iedereen door een teststraat sturen”, zegt zij op voorhand. ,,Testen moet nut hebben. We volgen uiteraard de richtlijnen van het RIVM. Dus iedereen die zware klachten heeft, zoals koorts, blijft thuis tot hij of zij is hersteld. Het gaat ons om degenen met milde klachten, zoals hoesten, verkoudheid, keelpijn of benauwdheid zonder koorts. Van mensen met vitale beroepen, zoals de zorg, wordt dan verwacht dat ze doorwerken. Van hen willen we weten of ze corona hebben.”
Uiterst kwetsbaar
Dat is nodig om te kunnen beslissen of een medewerker thuis moet blijven of door kan werken. Dat is niet alleen voor de betrokken medewerker en de instelling van belang, maar ook voor de bewoners van een zorgcentrum of verpleeghuis. Joppe: ,,Onze bewoners zijn uiterst kwetsbaar. Wie het coronavirus krijgt, heeft naar schatting zo’n 30 procent kans op overlijden. Want onze bewoners hebben allemaal ook andere ernstige aandoeningen. Anders woon je niet in een zorgcentrum of verpleeghuis. Overigens: vanzelfsprekend draagt iedere medewerker met milde klachten handschoenen en een chirurgisch mondmasker.”
In de RONAZ-regio waar Zorggroep Elde Maasduinen van Jacqueline Joppe onder valt, die regio loopt van Boxmeer tot en met Boxtel, werken zo’n 10.000 medewerkers in de vitale zorg. Onder meer voor zorginstellingen als Vivent, BrabantZorg, Laverhof, Pantein en Zorggroep Elde Maasduinen. Voor een deel van hen komt een centrale testplek. Voor het verwerken van de testen wordt een laboratorium in de arm genomen.
150 euro per test
De locatie en procedure worden momenteel geregeld. Een test kost zo’n 150 euro per persoon, daar komen nog alle logistieke kosten bij. De zorginstellingen betalen de rekening vooralsnog zelf, maar ze rekenen op een vergoeding van het Rijk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Linda kreeg vierde prik, maar van vaccinvreugde is nog lang geen sprake
SINT-MICHIELSGESTEL - Linda van den Hurk uit Schijndel kreeg als vierde Nederlander het coronavaccin, maar de teamleider van het Gestelse verpleeghuis De Beemden weet als geen ander dat de crisis nog lang niet voorbij is. ,,Het is maar goed dat de lockdown nu verlengd is.” -
VIDEO Zorgpersoneel met coronaklachten gaat door de teststraat in Den Bosch
DEN BOSCH - Zorgpersoneel met verschijnselen van corona kan op verschillende plekken in het land terecht bij zogeheten teststraten. Dat zijn een soort drive-ins waar mensen in hun eigen auto getest kunnen worden. In het dorpje Kruisstraat opent maandag bij de voormalige gemeentewerf zo’n teststraat. -
PREMIUM
Bloedprikken en doorrijden: laboratorium uit Oss maakt haast met mobiele coronatest
OSS - Een drive-through-prikpost om erachter te komen of je corona hebt gehad? Bij Innatoss zijn ze er heel ver mee. ,,Die kennis is maatschappelijk en economisch van grote waarde.” -
Zorgpersoneel amper getest op corona: ‘Verpleegkundigen werken weer met verschijnselen’
Het testen van zorgpersoneel op het coronavirus komt nog onvoldoende op gang. Ruim 60 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden geeft aan dat er niet actief getest wordt als er verdenkingen zijn van het virus bij zorgmedewerkers. -
video Kabinet in het nauw door alarmerende toestand in verpleeghuizen
De Tweede Kamer wil dat het kabinet meer doet om het aantal besmettingen in de zorg buiten de ziekenhuizen terug te dringen. Zeker in de verpleeghuizen. Grootste probleem daarbij is het nijpende tekort aan beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes. Minister De Jonge: ,,Zeg me wat ik nog méér kan doen, dan doe ik het.”
-
PREMIUM
Bisdom hoopt dat Actie Kerkbalans gemis aan collectegeld wat kan compenseren
DEN BOSCH - Door corona is een aantal kerken gesloten of kan een dienst door maximaal dertig gelovigen worden bezocht. Dat scheelt een smak aan collecte- en kaarsengeld. Bisschop Gerard de Korte van bisdom ’s-Hertogenbosch hoopt daarom dat de jaarlijkse doneeractie Kerkbalans die zaterdag is begonnen, het gemis aan het (overigens al jaren) teruglopend ‘levend geld’ enigszins kan compenseren. -
PREMIUM
Het mocht even duren, maar nu gaat ook Nederland ‘testen, testen, testen’
De baas van de Wereldgezondheidsorganisatie roept het al weken: ‘Testen, testen, testen’. Nederland bleef opmerkelijk genoeg achter. Het leidde tot kritiek. Nu wordt de testcapaciteit opgevoerd. -
Brabantse Veiligheidsregio's: ‘Door verlenging lockdown definitieve streep door carnaval’
Nu de lockdown met drie weken is verlengd is er definitief een streep gezet door carnaval 2021. Dat laten de voorzitters van de Brabantse Veiligheidsregio's dinsdagavond weten in een gezamenlijk statement.