Volledig scherm
Burgemeester Jeannette Zwijnenburg van Haaren vertrekt in oktober van dit jaar. © Johan van Grinsven/BD

Burgemeester Jeanette Zwijnenburg van Haaren stopt er dit jaar mee

HAAREN - Burgemeester Jeannette Zwijnenburg (60) van Haaren (Helvoirt, Esch, Biezenmortel) stopt er mee. Dat heeft zij tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente zondagmiddag bekend gemaakt.  Haar termijn zit er op 21 oktober op. Volgens een woordvoerder van de gemeente blijft de burgemeester tot die datum ook aan. Zwijnenburg volgde in oktober 2013 Frans Ronnes op. 

De kans is groot dat Haaren een waarnemend burgemeester gaat krijgen omdat de gemeente per 1 januari 2021 wordt opgesplitst en de verschillende kernen bij Tilburg, Oisterwijk, Vught en Boxtel worden ondergebracht.  Volgens de woordvoerder stopt Zwijnenburg omdat na het definitieve besluit over de herindeling in juni van dit jaar 'haar taak erop zit'. ,,Dan is alles geregeld en laat ze de inwoners van Haaren met een gerust hart achter.’’

Zwijnenburg (VVD) deelde haar besluit voor aanvang van de nieuwjaarsreceptie  met de Commissaris van de Koning, de griffier van de raad en de vier wethouders. De gemeenteraad ontving direct na het uitspreken van haar nieuwjaarstoespraak haar besluit. 

Na de laatste gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 beknotte de nieuwe coalitie de taken van de burgemeester die vooral haar wettelijk verplichte taken als openbare orde en veiligheid in portefeuille hield. Volgens Zwijnenburg  destijds met haar volledige instemming. ,,Ik heb mijn handen vol aan het begeleiden van de vier wethouders en de gemeenteraad. Ik zou het vreemd hebben gevonden als Haaren vier wethouders zou hebben en ook nog een burgemeester met een volle portefeuille”, reageerde de burgemeester in mei tegenover het Brabants Dagblad.