Volledig scherm
PREMIUM
Op landgoed Haarendael in Haaren moesten twee jaar geleden arbeidsmigranten vertrekken omdat het complex niet brandveilig is. © Johan van Grinsven

Controles in zes gemeenten leren: huisvesting arbeidsmigranten nog vaak niet op orde

HAAREN - Werkgevers, uitzendbureaus en huisjesmelkers leren te weinig van controles naar de woon- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten. Keer op keer blijkt dat de brandveiligheid niet in orde is, er te veel Oost-Europeanen in één huis wonen of dat ze niet ingeschreven staan bij de gemeente. In de belabberdste gevallen komen al die misstanden voor in één pand. ,,We komen steeds weer dezelfde overtredingen tegen”, stelt Fred Emmerik van Kenniscentrum Handhaving van de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Hij zegt dat naar aanleiding van een onderzoek dat de afgelopen maanden is uitgevoerd in zes gemeenten: Boxtel, Haaren, Heusden, Meierijstad, Sint-Michielsgestel en Vught, waarbij Haaren het voortouw had en Emmerik projectleider was. ,,Er kan veel geld verdiend worden aan arbeidsmigranten, dus blijven er altijd mensen die van hen willen profiteren én het daarbij niet nauw nemen met de regels.”