Volledig scherm
De stemmen staakten tijdens de ledenvergadering van D66 Oisterwijk. Het huidige Haarense raadslid Jan van Ginneken is de beoogde kopman maar de vraag is of D66 zelfstandig meedoet aan de verkiezingen. © Tom Tacken/BD

Dat Haarenaar eigen lijst D66 Oisterwijk gaat leiden nog geen uitgemaakte zaak

OISTERWIJK/HAAREN - Dat D66 volgend jaar zelfstandig aan de gemeenteraadsverkiezingen in Oisterwijk deelneemt, is nog geen voldongen feit. Na een tumultueuze ledenvergadering bleken de stemmen te staken. Daarmee is de positie van Haarenaar Jan van Ginneken (27) ook ongewis. Hij is de beoogde lijsttrekker van D66 als die partij meedoet aan de raadsverkiezingen van november 2020. 

Naar een zaaltje in cultuurcentrum Tiliander waren woensdag maar tien stemgerechtigde D66’ers uit Oisterwijk en twee uit Haaren gekomen. Omdat de stemmen staakten, komen de leden op 6 januari opnieuw bijeen. 

Daarmee blijven het ook bange tijden voor PrO. Die partij ontstond dertien jaar geleden als samenbundeling van PvdA, GroenLinks en D66. In de statuten is vastgelegd dat PrO ophoudt te bestaan zodra een van de drie eruit stapt.

Progressief'96

In september maakte de Haarense coalitiepartij Progressief’96 bekend dat ze in Oisterwijk wil gaan samenwerken met PrO, na de opsplitsing van Haaren per 1 januari 2021. Het dorp Haaren valt dan onder de gemeente Oisterwijk.  Van Ginneken koos echter voor de partij - D66 - waarvan hij al langer lid is dan van Progressief’96.

Volledig scherm
Jan van Ginneken (blauw colbert) tijdens de ledenvergadering van D66 Oisterwijk © Tom Tacken/BD

Niet voor PrO

D66-lid Louise van Valen daagde Van Ginneken tijdens de ledenvergadering uit om kenbaar te maken of hij ook voor PrO op de lijst wil gaan staan, mocht D66 afzien van zelfstandige deelname aan de verkiezingen. ,,Dat schuif ik voor mij uit”, zei Van Ginneken. Maar na enig aandringen, meldde hij dat niet te doen. Hij hoopt dat PrO voort blijft bestaan, maar dan zonder D66. 

Samenwerking'95

De Haarense raadsleden van Samenwerking’95, een partij die in het dorp Haaren beter geworteld is dan Progressief’96, kozen er in oktober voor om in Oisterwijk met de PGB samen te gaan. Die partij heeft momenteel met zes raadsleden de grootste fractie in Oisterwijk. Het huidige raadslid Tom van Sprang, fractievoorzitter van Samenwerking’95, wordt gezien als een stemmentrekker in Haaren.

 1. Amerikaanse hockeyscouts strijken neer op sportpark Molenwijk in Boxtel

  Amerikaan­se hockey­scouts strijken neer op sportpark Molenwijk in Boxtel

  BOXTEL - College sport in de USA: welke talentvolle avontuurlijk ingestelde en ambitieuze sporter droomt daar niet van? Een klein leger aan hongerige hockeyscouts -verbonden aan maar liefst 23 Amerikaanse universiteiten- streek zondag neer op sportpark Molenwijk, naarstig op zoek naar talent. Welgeteld 35 jonge hockeyvrouwen uit alle windstreken deden er op hun beurt alles aan om zich ‘in the picture’ te spelen.
 2. Zoeken naar de ‘skonste plekskes’ in Meierijstad
  Column

  Zoeken naar de ‘skonste plekskes’ in Meierij­stad

  SCHIJNDEL - De Glazen Boerderij? Dat ene plekje midden op de Dommel of het fietsenhok van je oude school? De gemeente is op zoek naar jouw mooiste plekjes van Meierijstad. Iedereen mag 10 iconen nomineren en samen met de VVV’s en het UITpunt brengt ze vervolgens de 100 mooiste van Meierijstad - a.k.a. de M100 - in kaart. Waarom? Geen idee, maar ik heb zo’n vermoeden dat we een eigen Monopoly-spel of Lonely Planet krijgen. Minstens.