De Dommel verbiedt watergebruik uit sloten en rivieren. Aa en Maas wacht nog af
Vanwege de aanhoudende droogte verbiedt waterschap De Dommel vanaf dinsdag 17 mei het gebruik van water uit sloten en rivieren in het grootse deel van zijn gebied. In het gebied van Aa en Maas is het nog niet zo erg.
De waterafvoer van de oppervlaktewateren is sterk teruggelopen, vooral omdat er heel weinig regen is gevallen. Als de waterstand en de waterhoeveelheid nog verder zakken kan dat nadelige gevolgen hebben voor de waterkwaliteit en -kwantiteit.
Het water in de sloten en rivieren wordt ook gebruikt door agrariërs om hun gewassen te beregenen en als drinkwater voor hun vee. Beregening is met ingang van 17 mei verboden. Alleen Vee mag nog wel drinken en het water mag ook worden gebruikt om branden te blussen.
Tot die maatregel besluit het waterschap als de hoeveelheid water in de beken en sloten lager zijn dan 10 procent van de gemiddelden van afgelopen jaren.
Het waterschap heeft ook een vaarverbod ingesteld, maar dat geldt alleen nog maar voor een deel van rivier De Dommel. Op het traject vanaf de Belgische grens tot aan de Venbergse watermolen bij Valkenswaard is een vaarverbod ingesteld.
Situatie in gebied Aa en Maas
'Buurman’ waterschap Aa en Maas hoeft nog niet over te gaan tot een verbod op beregening met oppervlaktewater. Het beheersgebied van dit waterschap wordt op peil gehouden door Maaswater in te laten. Daardoor is Aa en Maas niet alleen afhankelijk van regenwater. Aa en Maas heeft de stuwen gebruikt om zoveel als mogelijk Maaswater in de sloten en beken te kunnen vasthouden.
Grondwater
Wel moest Aa en Maas samen met de drie andere Brabantse waterschappen een verbod instellen op het gebruik van grondwater voor beregening, omdat de grondwaterstanden onder de grenswaarde zijn gezakt. De maand februari was nog kletsnat, met twee keer zoveel regen als normaal. De waterschappen en boeren en natuurterreinbeheerder wisten ook veel water vast te houden.
Extreem zonnig
Maar in maart was extreem droog en zonnig. ,,De grondwaterpeilen zakten toen razendsnel door de vele zonuren, hoge temperaturen, nauwelijks regen en een verdrogende oostenwind Vooral op de hogere zandgronden is de situatie zorgelijk, die gebieden hebben het eerst last van droogte.”
,,We hebben nu wekelijks overleg over de situatie", aldus een woordvoerster van Aa en Maas. ,,En als het nodig is gebeurt dat vaker. Maar we hoeven nu nog geen verbod in te stellen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
PREMIUM
Kanalen als reddende engel tijdens extreme droogte of tijdens hoosbuien
DEN BOSCH - Verzengende hitte die lang duurt met steeds maar dalende (grond)waterpeilen. Aanhoudende hoosbuien en het water klotst tegen de dijken en oevers omhoog. Klimaatverandering noopt waterschappen Aa en Maas, Limburg, De Dommel, Brabantse Delta en Rijkswaterstaat tot héle goede afspraken. En die liggen nu op tafel in een nieuw Waterakkoord. Met een hoofdrol voor de Brabantse kanalen en de Maas. -
PREMIUM
Balans Boxtel wil snellere reactie op problemen in de jeugdzorg
BOXTEL - Schrijnende problemen in de jeugdzorg in Boxtel sneller aan zien komen en aanpakken. Hoe? Door op een nieuw formulier aan te geven waar het beter kan of mis gaat. -
PREMIUM
Boxtel zwemt plots in de miljoenen euro’s
BOXTEL - Uiteindelijk is het een kwestie van begroten en inschatten met hoeveel euro’s het Rijk op de proppen komt. De gemeente Boxtel vaart er vooralsnog wel bij: in 2024 en 2025 zijn er vele miljoenen meer uit te geven. -
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen.
-
Twee eeuwen Immens in Gestel: ‘Vaders kwamen vroeger hun zoon aanprijzen als personeel’
SINT-MICHIELSGESTEL - Immens Installatietechniek. Het bedrijf in Sint-Michielsgestel bestaat nu twee eeuwen. En dat viert Immens met een weekeindje weg voor 55 personeelsleden. Al die 200 jaar hield het bedrijf zich staande in een turbulente en wispelturige energiewereld. „En dat blijft zo”, voorspelt directeur Marcel van Hout. -
PREMIUM
Goed gesprek tussen buren, lost dat veel ellende op?
SINT-MICHIELSGESTEL - Buurtbemiddelaars. Ze gaan aan het werk als buren met elkaar in onmin leven of als er flinke irritaties zijn en inwoners daarvoor hulp zoeken. Vorig jaar kregen de buurtbemiddelaars van Sint-Michielsgestel zestien gevallen. Halverwege dit jaar zijn er al meer dan vorig jaar. Werkt dat wel, die buurtbemiddeling? -
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen.