Jeanne Roozendaal-Peters (links) speelt een indrukwekkende rol in het theaterstuk Granaatweken van de Schijndelse Theatergroep Wildeman. Zij vertelt het verhaal over haar verschrikkelijke periode in de schuilkelder in het heden aan haar dochter en kleinzoon.
Volledig scherm
Jeanne Roozendaal-Peters (links) speelt een indrukwekkende rol in het theaterstuk Granaatweken van de Schijndelse Theatergroep Wildeman. Zij vertelt het verhaal over haar verschrikkelijke periode in de schuilkelder in het heden aan haar dochter en kleinzoon. © Jos Kaldenhoven

De ‘hel’ van Schijndel maakt indruk op jongeren: ‘Heel heftig’

VIDEO | Bevrijding 75 jaarSCHIJNDEL - ,,Heel heftig en indrukwekkend.” Met deze woorden reageerde Nienke Verweij (16) uit Schijndel woensdag op Granaatweken van Theatergroep Wildeman uit Schijndel. Net als veel andere leerlingen van het Elde College was zij zwaar onder de indruk van het theaterstuk. 

Twee leerlingen van het Elde College na afloop van het theaterstuk Granaatweken: Nienke Verweij (links) en Heike Boer.
Volledig scherm
Twee leerlingen van het Elde College na afloop van het theaterstuk Granaatweken: Nienke Verweij (links) en Heike Boer. © Robèrt van Lith/BD

,,Ik wist dat het een akelige tijd is geweest, maar niet dat het zó erg was”, vervolgt Nienke Verweij. ,,En dat ze zo lang in die kelders moesten schuilen.” Op het Elde College kreeg ze vooraf een les over de Schijndelse granaatweken, de laatste vijf weken voor de bevrijding waarin Schijndel grotendeels werd verwoest door bommen en granaten. 

Vuurlinie

Jeanne Roozendaal-Peters uit Schijndel speelt de hoofdrol in het theaterstuk Granaatweken van Theatergroep Wildeman. 
Zij speelt tante Sjaan.
Volledig scherm
Jeanne Roozendaal-Peters uit Schijndel speelt de hoofdrol in het theaterstuk Granaatweken van Theatergroep Wildeman. Zij speelt tante Sjaan. © Jan Zandee

Schijndel lag in de vuurlinie tussen de Duitsers en de geallieerden. Heike Boer (ook 16) is ook onder de indruk. ,,Ik ben me een paar keer helemaal rot geschrokken.”

Ze doelt vooral op de granaataanslag die met een enorme knal en veel rook heel veel jongeren in de volle podiumzaal van ‘t Spectrum deed opschrikken. 

Op waarheid gebaseerd

Het stuk Granaatweken is voor een groot deel op waarheid gebaseerd. De schrijver van het theaterstuk, Adri van den Brand, verwerkte veel verhalen van zijn families Peters en Van den Brand in het stuk. De hoofdrol is voor Jeanne Roozendaal-Peters, wier vader Ben zelf als 14-jarige jongen in de schuilkelder zat tijdens de granaatweken.

Ben Peters schreef later een dagboek over deze verschrikkelijke weken. Adri van den Brand maakte dankbaar gebruik van dit boek bij het schrijven van Granaatweken. Aan het eind van de voorstelling onthult Jeanne Roozendaal als oma Sjaan een lang gekoesterd geheim uit de oorlog. 

Lees verder onder de foto.

Vijf leden van de familie Peters uit Schijndel spelen in Granaatweken van Theatergroep Wildeman, een eerbetoon aan hun eigen familie Peters. Met vlnr: Adri van den Brand, Patrick Butterworth, Jeanne Roozendaal-Peters, Willy Peters en op de voorgrond Stijn van den Broek.
Volledig scherm
Vijf leden van de familie Peters uit Schijndel spelen in Granaatweken van Theatergroep Wildeman, een eerbetoon aan hun eigen familie Peters. Met vlnr: Adri van den Brand, Patrick Butterworth, Jeanne Roozendaal-Peters, Willy Peters en op de voorgrond Stijn van den Broek. © Jan Zandee

‘Lijken liggen overal verspreid’

Adri van den Brand speelt zelf de pastoor die in het verzet zit, maar hij werd deze woensdag vervangen door Bert de Vries. Heel treffend vertelt deze pastoor in het stuk over de verschrikkingen van 1944: ,,De Hoofdstraat is volledig platgebombardeerd. Lijken liggen overal verspreid. De hel kan niet verschrikkelijker zijn.” 

Theatergroep Wildeman voert het stuk maar liefst elf keer op, waarvan deze woensdag twee maal voor volle zalen met leerlingen van het Elde College. De andere negen voorstellingen zijn allemaal uitverkocht. 

Regisseur Annet Huizing was blij met de reacties van de leerlingen. ,,Zij reageren weer heel anders dan volwassenen. Ze reageren veel directer en spontaner. Echt heel bijzonder.” 

Een scène uit het theaterstuk Granaatweken in Schijndel. Met tussen de houten balken Jeanne Roozendaal als Sjaan, die het verhaal vertelt over de schuilkelder (beneden rechts).
Volledig scherm
Een scène uit het theaterstuk Granaatweken in Schijndel. Met tussen de houten balken Jeanne Roozendaal als Sjaan, die het verhaal vertelt over de schuilkelder (beneden rechts). © Jan Zandee
  1. Bij de buren bouwen ze wél woningen, Boxtelse plannen voor duizend huizen op de plank: ‘Komt goed’
    PREMIUM

    Bij de buren bouwen ze wél woningen, Boxtelse plannen voor duizend huizen op de plank: ‘Komt goed’

    BOXTEL - Het klopt dat er in Boxtel amper gebouwd wordt, terwijl de plannen voor meer dan duizend huizen op de plank liggen. Alleen in Rucphen en Moerdijk wordt op dit moment minder gebouwd. Maar dat is slechts een momentopname, zegt het gemeentebestuur. Want let op, voegt het college eraan toe: ‘Volgend jaar staan we veel hoger op de provinciale ranglijsten’. Partijen zijn er niet gerust op.