Volledig scherm
Oktoberfest: dirndls en lederhosen in Liempde. © H Vdven

De Kromploegers nemen een feestje bouwen heel serieus in Liempde

LIEMPDE - Wereldberoemd in Liempde, dat zijn De Kromploegers. Een groep muzikanten, hoofdzakelijk blazers, die fanatiek muziek maakt, van blues tot schlager, van jazz tot soul. Daarbij is het een vriendengroep die wel van een feestje houdt. Dat laatste nemen ze vrij serieus. Afgelopen weekend wisten ze op D'n Tip, het evenemententerrein van het dorp, een heel flink feestje te bouwen. 

Dat begon op vrijdagavond onder de naam Back 2 the Music met zanger Roel van Velzen en zijn 14-koppige band in een dampende tent, door de Kromploegers zelf opgebouwd: 20 x 45 meter en nog eens 5 x 45 meter voor bar en garderobe. Zo'n duizend bezoekers zongen luidkeels mee met onder andere 'Baby get higher', de grote hit van de kleine zanger. ,,Het was een hele operatie", zo stelt Maarten Termeer (44), voorzitter van De Kromploegers. ,,Twee grote vrachtwagens licht en geluid, dat staat niet zomaar. Een editie eerder kwamen The Trammps voor ons over uit Amerika. Dat was eigenlijk eenvoudiger te regelen, want die speelden met een geluidsband.”

Een artiest die Liempde aandoet, ontkomt er niet aan om ook daadwerkelijk sámen met De Kromploegers te spelen. VanVelzen ging met de Liempdenaren los op 'Don't stop me now' van Queen. Zaterdagavond was het de beurt aan schlagerfenomeen Dennie Christian, hoofdact tijdens het gerenommeerde Oktoberfest van De Kromploegers. De 1200 beschikbare kaarten waren, zoals al jaren het geval, binnen vijf minuten uitverkocht. De entourage laat zich verder raden: lange tafels, dirndls, lederhosen en bovenal veel pullen bier. En icoon Dennie natuurlijk, die met zijn 'Besame Mucho' en 'Rosamunde' én met De Kromploegers letterlijk iedereen op de tafels kreeg. Toen Dennie Udo Jürgens' hit 'Du bist alles' uit 1971 inzette, waren het bovenal de jongste feestgangers, allemaal zo'n beetje dertig jaar later geboren, die woord voor woord meezongen, inclusief gepassioneerde gebalde vuist en andere grootse gebaren. 

Termeer: ,,Op zondag staat die tent er dan ook nog, zonde om 'm niet te benutten." Dus werden de tafels van binnen naar buiten verplaatst en werd er lekker eten en muziek geregeld. Zie daar: een Foodtruckfestival. Essentieel voor een feestje: eigen bier. Dus dat werd zondag ook nog door het gezelschap gepresenteerd, genaamd 'Kromme Voor'. Termeer, al grijnzend: ,,We hopen dat De Serenade dit vanaf de tap wil gaan schenken. Inderdaad, daar repeteren wij toevallig ook."