Volledig scherm
Harold de Bie in de nieuwe outfit © Noor Reigersman

De streep is terug in het uniform van Sint-Willibrordus EschESCH -  Sinds zaterdag hebben de leden van muziekvereniging Sint Willibrordus uit Esch een nieuwe outfit: helderrood jasje, zwart overhemd, zwarte broek en rode das. 

De presentatie van hun gloednieuwe uniformen was de eerste activiteit van het 70-jarig jubileum van Sint Willibrordus van dit jaar. Vanuit verschillende windrichtingen liepen Sint Willibrordus en hun collegamuzikanten van Fanfare St. Arnoldus uit Lennisheuvel en Fanfare Concordia Liempde al musicerend naar het plein voor Dorpshuis De Es waar ze gezamenlijk enkele nummers ten gehore brachten. Vervolgens kreeg het publiek aanschouwelijk onderricht over de diverse uniformen die de muziekvereniging door de jaren heen had gedragen.

 ,,De fanfare werd in 1949 opgericht en de drumband in 1954", vertelde presentator Michel van de Sande. ,,Pas in 1960 kwam het eerste uniform." Met een modeshow van oude uniformen kreeg het publiek een inkijkje in de geschiedenis: het oudste uniform was donkerblauw - gedragen door Harry van Grinsven die daar met zijn 68-jarig lidmaatschap dé aangewezen persoon voor was. 

Bloembollenverkoop

Met een schenking van tienduizend euro van Vrienden Muziekvereniging St. Willibordus plus de opbrengst van diverse acties konden de zestig nieuwe uniformen bekostigd worden. ,,Zo hebben we in de wintermaanden telebingo georganiseerd", legde Helen Paijmans van de activiteitencommissie uit. ,,Verder een dienstenveiling, bloembollenverkoop, een deel van de opbrengst van het jeu de boules-toernooi Essche Boeltje en de hergebruikmarkt." 

Modern, zonder tierelantijnen

Kartrekker van de uniformencommissie, Harold de Bie, was tevreden met het resultaat. ,,We hebben een enquête naar alle leden gestuurd waarin ze konden aangeven wat ze wilden. In totaal zijn we er drie jaar mee bezig geweest. Het is moeilijk om iemand te vinden die uniformen maakt. Dit uniform is modern, zonder tierelantijnen. Alleen de streep op de broek is terug. Maar dat is ook wel goed, dan kun je hem tenminste niet dragen tijdens andere gelegenheden."