Deel Haarendael gesloten.
Volledig scherm
Deel Haarendael gesloten. © Bart Meesters

Deel van Haarendael voor zes maanden op slot na vondst van synthetisch drugslab

HAAREN - Een gedeelte van het pand op Landgoed Haarendael is donderdag om 12 uur op slot gegaan. Er werd op 11 oktober een drugslab aangetroffen. 

Burgemeester Jeannette Zwijnenburg-Van der Vliet heeft dit besloten op grond van artikel 13b van de Opiumwet. Het betreffende gedeelte van Haarendael is gesloten voor een periode van zes maanden, zo meldt de gemeente. De pandhuurder moest ook zijn sleutels inleveren.

De de politie en een toezichthouder van de gemeente Haaren  ontdekten in oktober een amfetaminelaboratorium in een gebouw op het terrein. Na onderzoek bleek het te gaan om een volledig ingericht drugslab, met een grote voorraad goederen en materialen, bedoeld voor de productie van de harddrug amfetamine. 

Gelet op de professionaliteit van wat er werd aangetroffen, mag er van worden uitgegaan dat de drugslocatie onderdeel heeft uitgemaakt van een crimineel drugscircuit, zegt de gemeente Haaren hierover.

Sluiting

In het belang van het behoud en herstel van het landgoed geldt de sluiting enkel voor het gedeelte waar het lab werd aangetroffen. De Gedenkplaats Haaren, met een museum over de oorlogsjaren gevestigd in het gebouw Haarendael, blijft gewoon open.

Deze week werd ook bekend dat de koopovereenkomst voor het veelbesproken landgoed al is getekend. Er rest nog één formaliteit. Niet dat die verkoop een einde maakt aan een langslepend conflict rond het landgoed.

Het blauwe deel van het landgoed Haarendael in Haaren gaat een half jaar dicht. Hier werd in de oude wasserij op de eerste verdieping een drugslab aangetroffen.
Volledig scherm
Het blauwe deel van het landgoed Haarendael in Haaren gaat een half jaar dicht. Hier werd in de oude wasserij op de eerste verdieping een drugslab aangetroffen. © Gemeente Haaren
Het drugslab dat werd aangetroffen op Landgoed Haarendael wordt ontruimd.
Volledig scherm
Het drugslab dat werd aangetroffen op Landgoed Haarendael wordt ontruimd. © Archieffoto Bart Meesters/Meesters Multimedia