Volledig scherm
© ANP

Dierenbescherming distantieert zich van activisten in Boxtel: 'Je jaagt die dieren de stuipen op het lijf!

BOXTEL - De Dierenbescherming neemt afstand van de dierenrechtenactivisten die maandag al de hele dag een varkensfokkerij in Boxtel bezetten. ,,Wij keuren iedere vorm van illegale acties af, zelfs als die gericht zijn op het verbeteren van het welzijn van dieren”, laat een woordvoerder weten.

Ongeveer honderd actievoerders hebben zich binnen in de varkensfokkerij verschanst. Eenzelfde aantal staat buiten het gebouw en roept leuzen. De politie onderhandelt al urenlang met de actievoerders en de eigenaar om de actie vreedzaam te beëindigen.

‘Totaal niet wenselijk’

Volgens de Dierenbescherming had het nooit zo ver moeten komen. ,,Dit is niet zoals wij bij de Dierenbescherming strijden voor de rechten van dieren. Zo moet je niet actie willen voeren”, zegt woordvoerder Niels Dorland, die geschrokken is van de beelden die een actievoerder binnen de fokkerij maakte.

,,Deze actie is totaal niet wenselijk voor het welzijn van de dieren. Ze jagen de varkens alleen maar de stuipen op het lijf. Stress is niet goed voor ze.” Hier is Wakker Dier, een organisatie die opkomt voor de dieren in de vee-industrie, het volkomen mee eens.

,,Dit is gewoon huisvredebreuk”, aldus woordvoerder Casper Schrijver. ,,Opkomen voor dieren is goed, maar blijf alsjeblieft respect houden voor de boeren.”

‘Ga niet inbreken!’

Ondertussen is de politie al uren ter plekke in Boxtel, maar de actievoerders zijn niet van plan te vertrekken totdat hun eis wordt ingewilligd dat de eigenaar van het bedrijf aan de Brede Heide hen de gewonde varkens mee laat nemen om ze te verzorgen. 

De Dierenbescherming roept de activisten op om weer tot bezinning te komen. ,,Ga niet inbreken en iemand anders terrein urenlang bezet houden. Blijf alsjeblieft binnen de wet. Met een eerlijk en open dialoog kom je veel verder.”

In tegenstelling tot de Dierenbescherming, wil de Partij voor de Dieren nog geen partij kiezen. ,,Het is nog te vroeg om een standpunt in te nemen”, stelt een woordvoerder. ,,We komen pas met een inhoudelijke reactie zodra de actie is afgelopen, al begrijpen we wel dat er zorgen zijn omtrent de zieke dieren.”

Willekeurig

Volgens Meat the Victims is voor actie deze fokkerij willekeurig uitgekozen. Er zijn geen berichten over geweld of aanhoudingen. De eigenaar van de fokkerij was niet bereikbaar voor commentaar.

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) noemde de bezetting maandag op Twitter ,,onacceptabel”. Zij vindt dat boeren hun werk moeten kunnen doen ,,zonder continu over hun schouder te hoeven kijken en geïntimideerd te worden”.