Volledig scherm
Al enkele jaren waarschuwt Haaren voor een broedend buizerdpaar. Dit jaar zitten er twee.; © Gemeente Haaren

Dit jaar twee broedende buizerdparen in Haaren

HAAREN - Het is de laatste jaren bijna vaste prik in Haaren in deze tijd van het jaar: broedende buizerds die wandelaars, hardlopers of fietsers belagen. Maar er is dit jaar een verschil: er is niet alleen een buizerdpaar in het dorp Haaren aan het broeden, maar ook een in Biezenmortel. 

In Haaren heeft de gemeente waarschuwingsborden (‘Let op! Broedend buizerdpaar vertoont aanvalgedrag’) geplaatst in het gebied achter de Lambertuskerk richting de Roonsestraat en ter hoogte van de Monseigneur Zwijssenstraat en Kreitweg. In Biezenmortel is dat gebeurd in de Hooghoutsestraat en omgeving. 

Er zijn tot nu toe vijf  meldingen bij de gemeente binnengekomen over aanvalslustige buizerds. Het is niet bekend of dat tot letsel heeft geleid. Dat gedrag komt omdat de roofvogel het eigen broedgebied wil beschermen. De broedperiode van een buizerd duurt ongeveer twee maanden.

Uit eerder overleg met Natuurmonumenten is gekozen voor het plaatsen van waarschuwingsborden als beste maatregel. De gemeente kan de wegen niet afsluiten, maar wil toch zowel mens als dier beschermen.

Drie jaar geleden werd de Haarense Hedwyg van Groenendaal tijdens het hardlopen aangevallen door een buizerd

  1. Plan voor overkapping bij Vion moet soelaas bieden:  varkens even niet welkom wegens hitte en storing
    PREMIUM
    update

    Plan voor overkap­ping bij Vion moet soelaas bieden: varkens even niet welkom wegens hitte en storing

    BOXTEL - Vion is met de gemeente Boxtel in overleg over het deels overkappen van het terrein om ook tijdens extreem warme dagen meer vrachtwagens en varkens op het terrein toe te kunnen laten zonder dat de dieren oververhit raken. Dat zou ook bij hitte voor minder vrachtwagens op de weg moeten zorgen. Vanwege het actief worden van het hitteprotocol en een storing bij Vion Food Group stonden dinsdag en woensdag her en der verspreid rondom Boxtel vrachtwagens vol varkens geparkeerd. Sommige vrachtwagens reden rondjes om Boxtel.