Volledig scherm
Jessica Villerius en Veda in de documentaire Veda Beslist Zelf. © NPO3

Documentaire over Veda (20) met doodswens maakt veel reacties los: ‘Dapper, heftig, verdrietig...’

Ronduit heftig. Zo zijn de meeste reacties over de documentaire Veda beslist zélf, woensdag te zien op NPO3. Veda is een 20-jarig meisje dat tijdelijk in de gemeente Heusden woont en weet al sinds haar elfde jaar dat ze een doodswens heeft. Ze lijdt van jongs af aan aan vele psychische aandoeningen die het leven voor haar ondragelijk maken.  

De documentaire, gemaakt door Jessica Villerius, maakt veel reacties los op social media. ,,Wat een prachtige en indringende docu. Dapper, heftig, verdrietig. En wat heeft Veda mooie mensen om zich heen,” zegt Frouk op Twitter. 

Veda meldt zich op haar 17e aan bij de Levenseindekliniek in de hoop dat zij haar kunnen helpen met haar ultieme wens: euthanasie. Dat gaat niet zomaar. Door de vele diagnoses die ze in de afgelopen jaren kreeg, lijkt haar wens alleen maar moeilijker te worden. In hoeverre kan iemand met zo veel psychische problemen over haar eigen leven beslissen? En is iemand van 17 jaar met psychisch lijden niet veel te jong om ‘uitbehandeld’ te zijn?

Jessica Villerius besluit na veel overwegingen en uitgebreide gesprekken met Veda, haar familie en professionele betrokkenen besluit de programmamaker de problemen van de jonge vrouw vast te leggen.