De milieustraat van Schijndel.
Volledig scherm
De milieustraat van Schijndel. © Archieffoto Marc Bolsius

Dringende oproep Meierijstad: blijf weg van milieustraten, speel niet met je gezondheid

VEGHEL/SCHIJNDEL - Blijf zo veel mogelijk weg van de milieustraten vanwege het coronavirus, kom alleen als het echt noodzakelijk is. Deze dringende oproep doet de gemeente Meierijstad. Aanleiding is de grote drukte van de laatste dagen op de milieustraten in Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode. In de gemeente Boxtel is de milieustraat zelfs gesloten. 

Wethouder Harry van Rooijen van Meierijstad.
Volledig scherm
Wethouder Harry van Rooijen van Meierijstad. © Van Assendelft Fotografie

,,Ik begrijp heel goed dat mensen hun tijd nu gebruiken om de schuur of zolder eens goed op te ruimen”, stelt wethouder Harry van Rooijen (VVD, afvalinzameling) van de gemeente Meierijstad. ,,En dat zij de overtollige spullen naar de milieustraat willen brengen. Maar daardoor wordt het daar nu véél te druk. Dat geeft naast lange wachttijden, vooral een verhoogd risico op besmetting. Dat willen we absoluut voorkomen en daar hebben we écht iedereen bij nodig.”

‘Oude kranten kunnen wachten’

Het probleem van drukke milieustraten speelt in veel meer gemeenten. Het gemeentebestuur van Boxtel besloot eerder al om de milieustraat te sluiten. 

Het ophalen van restafval, plastic en groente-, fruit- en tuinafval gaat in alle gemeenten ‘gewoon’ door. ‘Als dat afval niet of beperkt wordt opgehaald, heeft dat grote gevolgen voor de volksgezondheid en milieuhygiëne’, stelt Meierijstad in het persbericht. ,,Maar die kapotte televisie, oude kranten, gebarsten emmer of restantje tegels kunnen best nog even thuis bewaard worden", benadrukt Van Rooijen. 

Strikte regels op milieustraten 

Op de milieustraten gelden aangescherpte regels om besmetting van medewerkers én bezoekers te voorkomen. ‘Het verzoek is alleen te komen, thuis al voor te sorteren zodat het bezoek zo kort mogelijk duurt; géén kinderen mee te nemen, 1,5 meter afstand te houden en de aanwijzingen van de medewerkers strikt op te volgen', vervolgt de gemeente. Van Rooijen: ,,En maak er geen uitje van in deze tijd; speel niet met de gezondheid van jezelf en die van anderen.”