Drugslab Liempde had productiecapaciteit voor miljoenen xtc-pillen

UPDATELIEMPDE - De politie zegt woensdag nog de hele dag nodig te hebben met het ontmantelen van het grote drugslab dat dinsdag werd aangetroffen in een loods achter een woning aan de Savendonksestraat in Liempde. In het lab werden grondstoffen voor synthetische drugs gevonden. Uit een eerste verkenning is gebleken dat het drugslab een productiecapaciteit had voor miljoenen xtc-pillen. 

Onderzocht wordt nog hoe lang het drugslab operationeel is geweest, aldus de politie woensdag.

Verhoord

In de omgeving van het lab werden drie mannen en een vrouw opgepakt. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij het drugslab. Het gaat om een vrouw en een man uit Liempde van 54 en 60 jaar. De andere twee zijn mannen (29 en 30 jaar) uit Weert. De vier verdachten zijn ingesloten en worden verhoord. Vooralsnog zijn er geen andere verdachten in beeld.

Het terrein is volledig afgesloten en ook de doodlopende straat links van het pand, de Donkerstraat,  is niet toegankelijk. Volgens politiemensen op de locatie zijn er uiterst gevaarlijk stoffen in de opslag aanwezig. 

Volledig scherm
De loods waar het drugslab in is aangetroffen. © Annemiek Steenbekkers/BD

Flink lab

De politie meldt dat het om een groot drugslab gaat. De precieze omvang wordt op dit moment door specialisten bekeken. Om 9.00 uur werd begonnen met de ontmanteling. De Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen is plaatse (LFO) en coördineert samen met de hulpdiensten en het Team Ondermijning van de politie de ontmanteling. Er zijn zo‘n tien agenten aanwezig. Alle grondstoffen worden onderzocht, gelabeld en op verschillende wijze afgevoerd.

Volledig scherm
Het gespecialiseerde bedrijf Seon is betrokken bij de ontmanteling van het grote drugslab in het buitengebied van Liempde. © Johan van Grinsven

Specialisten

Voor het zorgvuldig afvoeren is de Bijzondere Ondersteunings Groep uit Amsterdam van het bedrijf Seon aanwezig. Die is dagelijks bezig met dit soort werk, meldt een medewerker. Een deel van de af te voeren troep werd op een lange tafel buiten het pand gelabeld en verpakt. De verschillende materialen uit het drugslab werden in onderscheiden verpakkingen afgevoerd, van eenvoudige grote plastic kratten tot tonnen en fikse opslagtanks. 

Volledig scherm
Het drugslab wordt woensdag ontmanteld. Daarvoor is de Donkerstraat afgesloten. © Johan van Grinsven/BD

Transport

Voor het transport van de chemische middelen zorgt de onderneming Remondis uit Lichtenvoorde. Die behandelt en sorteert de grondstoffen en verwerkt ze op het eigen bedrijfsterrein. De gevaarlijkste chemische stoffen worden via een speciale tankwagen naar elders vervoerd om vernietigd te worden. 

Volledig scherm
Het gaat duidelijk om een groot drugslab, de grondstoffen stapelen zich op buiten de loods. © Johan van Grinsven

Pineut

De buurman aan de Savendonksestraat zegt geschrokken te zijn. ,,Stel je voor dat de boel was ontploft, dan waren wij hier ook de pineut geweest. Al die chemische troep daar. We hebben de schrik flink te pakken. We hebben ondanks dat vannacht toch goed geslapen. En vannacht, nadat alles hier is opgeruimd, zullen we nog beter slapen’’, aldus Harrie Schellekens (83) en zijn vrouw Annie (84).

Zij hebben nooit iets verdachts gezien bij de buren. De buurman kennen ze al jaren als een hulpvaardig mens.   

Volledig scherm
De ontmanteling van het grote drugslab in het buitengebied van Liempde duurt vandaag nog de hele dag. © Johan van Grinsven

Bekijk hier ook beelden van het drugslab in Liempde.

Volledig scherm
In verschillende verpakkingen worden de grondstoffen afgevoerd. © Johan van Grinsven
Volledig scherm
Drugslab in loods achter woning in Liempde. © Persburo Sander van Gils