Een vrijwel lege raadzaal in Meierijstad met alleen griffier Etienne Franken, burgemeester Kees van Rooij en het enige aanwezige raadslid Thijs van Zutphen (vlnr).
Volledig scherm
Een vrijwel lege raadzaal in Meierijstad met alleen griffier Etienne Franken, burgemeester Kees van Rooij en het enige aanwezige raadslid Thijs van Zutphen (vlnr). © Van Assendelft Fotografie

Een ‘zeer uitgeklede’ vergadering die je niet wenst in Meierijstad

VIDEOSINT-OEDENRODE - Een raadsvergadering met slechts één aanwezig raadslid. Dit unicum had woensdagavond plaats in Meierijstad. ,,Ik doe het omdat het moet, maar leuk is natuurlijk anders.” 

Thijs van Zutphen van Lijst Blanco, hij was als jongste raadslid van Meierijstad woensdagavond het enige aanwezige raadslid.
Volledig scherm
Thijs van Zutphen van Lijst Blanco, hij was als jongste raadslid van Meierijstad woensdagavond het enige aanwezige raadslid. © Van Assendelft Fotografie

Het is een surrealistisch beeld; het bestuurscentrum van Meierijstad in Sint-Oedenrode is vrijwel leeg. Alleen burgemeester Kees van Rooij, griffier Etienne Franken en raadslid Thijs van Zutphen bemensen de raadzaal, die normaal gesproken tjokvol zit tijdens een raadsvergadering. ,,Welkom aan de kijkers thuis", opent Van Rooij de wel heel bijzondere bijeenkomst die via internet te zien is.

Vanwege de coronacrisis is besloten dat de raadsvergadering plaats heeft met slechts één aanwezig raadslid. De raad wees fractievoorzitter Thijs van Zutphen van Lijst Blanco aan omdat hij met zijn 22 jaar het jongste raadslid is en dus minder kwetsbaar is voor corona. ,,Ik doe het omdat het moet, zodat plannen door kunnen gaan", zegt Van Zutphen na afloop. ,,Maar leuk is natuurlijk anders.” 

De ‘zeer uitgeklede raadsvergadering’, zoals Van Rooij 'm noemt, ,,is een vergadering die je niet wenst te moeten houden”, stelt hij. ,,Normaal is de raadsvergadering de hoogmis van de democratie, waarin volksvertegenwoordigers alles kunnen zeggen wat zij willen zeggen. Maar dat gaat onder de huidige omstandigheden helaas niet.” 

Alleen hamerstukken 

Meierijstad kon voor deze opzet kiezen omdat het alleen om hamerstukken ging. De agendapunten waren nog voordat de coronacrisis uitbrak, behandeld in de raadscommissies. En de agendapunten waar alle fracties ‘ja’ tegen zeiden, konden woensdagavond worden ‘afgetikt’ met één aanwezig raadslid.

De gemeentewet schrijft voor dat een meerderheid van de raadsleden fysiek aanwezig moet zijn, maar bij een tweede bijeenkomst vervalt de plicht dat de meerderheid aanwezig moet zijn. En dus opende Van Rooij dinsdagmiddag al een raadsvergadering om die vervolgens meteen te sluiten. 

Op de plek van ABG Varkens aan de Pastoor van Haarenstraat en Nieuwe Veldenweg in Mariaheide wil de boer twee agrarische bedrijven slopen en woningen bouwen. Dit bouwplan was woensdagavond een van de hamerstukken in de raad van Meierijstad.
Volledig scherm
Op de plek van ABG Varkens aan de Pastoor van Haarenstraat en Nieuwe Veldenweg in Mariaheide wil de boer twee agrarische bedrijven slopen en woningen bouwen. Dit bouwplan was woensdagavond een van de hamerstukken in de raad van Meierijstad. © Google Streetview

Om woensdagavond de tweede vergadering te openen. Voordat de hamerstukken aan bod komen, richt de burgemeester zich tot de inwoners. ,,Meierijstad is hard getroffen door het coronavirus. Velen van ons hebben zelfs het verlies van dierbaren te betreuren.” Om de slachtoffers van het virus te herdenken houdt hij een moment van stilte.

Varkensboer Mariaheide 

Daarna volgen de hamerstukken een voor een. Het gaat onder meer om bouwplannen, de verordening jeugdhulp en het bomenplan. Varkensboer Bart van Houtum uit Mariaheide behoort tot de inwoners die blij zijn met de bijzondere raadsvergadering. ,,Hier hangt alles vanaf, nu kunnen we snel aan de gang", zegt Van Houtum.
In zijn geval gaat het om twee grote varkensstallen van samen 8000 vierkante meter die tegen de vlakte gaan om plaats te maken voor zeven nieuwe, vrijstaande woningen. ,,Dit is voor iedereen beter", stelt Van Houtum. 

Al na tien minuten zit de raadsvergadering erop. Burgemeester Kees van Rooij richt zich tot de vrijwel lege zaal: ,,Blijf gezond, pas goed op elkaar en fijne Paasdagen toegewenst. De vergadering is gesloten.”