Volledig scherm
De latere kampioen Jacques van der Heijden (55) nam het in zijn openingspot op tegen de oudste deelnemer, Harrie van de Linden (75) uit Erp. © Philip van den Brand

Eerdenaar Jacques van der Heijden grijpt Supercup biljarten

VEGHEL - De tuinzaal van de zusters Franciscanessen vormde zaterdagavond het toneel van de Supercup libre biljarten Meierijstad.

Nuchter, zo kun je Veghels kampioen libre biljarten Ad van de Vorstenbosch (63) wel noemen. Toch bekruipt ook hem een lichte spanning als hij het in zijn openingspartij opneemt tegen de jonge Geert Brugmans (29) uit Boerdonk. ,,Ik miste ballen die ik normaal altijd maak”, stelt hij. De entourage in de voormalige feestzaal van de zusters Franciscanessen, thuisbasis van biljartvereniging Krijt op Tijd, is dan ook fraai. Supercupwaardig. Rondom de twee biljarts met strak gestreken, groene lakens staan tafels keurig in een rij. Daarachter tientallen toeschouwers. Op de tafels kleedjes met een vers bloemetje. Uit de box klinkt zachtjes Nederlandstalige muziek.

Even daarvoor heeft spreekstalmeester Wim Verwegen, onberispelijk in smoking gekleed, de zeven deelnemers aan de Supercup libre biljarten Meierijstad in stijl geïntroduceerd. Uit zijn opsomming blijkt dat de gemiddelde leeftijd 53 jaar is en het gemiddelde moyenne 2.1. Dat aantal caramboles haalt Van de Vorstenbosch niet in zijn partij tegen Brugmans, die hij nipt wint. ,,Prachtig die sfeer hier. Normaal is er niet zoveel publiek. Dan heb je alleen het biljart.”

De initiator van de Supercup, Ad van Dongen, loopt met een glimlach rond. ,,Niemand geloofde twaalf jaar geleden in dit toernooi. Kijk nu eens. Inmiddels komen de biljarters maar wat graag uit voor hun dorp.” Dit jaar spreidde de organisatie voor het eerst haar vleugels uit naar heel Meierijstad. De titel én de cup met de grote oren ging na een spannende finale uiteindelijk naar Eerdenaar Jacques van der Heijden.