Volledig scherm
Bij het nieuwe Haventje in Esch zijn banken en een vlaggenmast gezet. Op de zwerfkei staat een mooi gedicht over de Essche Stroom. Een ideale plek voor dodenherdenking op 4 mei. © Domien van der Meijden

Esch heeft voortaan eigen gedenkplek in haventje bij Essche Stroom

ESCH - Een mooie nieuwe zitbank, een vlaggenmast en een grote zwerfkei met een gedicht over de Essche Stroom. Voor de evenementengroep Op Drift een prima plek om op 4 mei een herdenking te houden onder de naam 'In veilige haven.'

Volgens Xaveer van Lokven van Op Drift kan het nieuwe Essche Haventje bij de Essche Stroom een mooie plek worden om jaarlijks de dodenherdenking te doen op 4 mei. ,,Esch had zo'n plek nog niet en op 4 mei gingen de meesten in Haaren naar de dodenherdeking. Wij organiseren dat nu. Maar het lijkt me goed als er in Esch mensen op staan die dat na dit jaar voortaan elk jaar op pikken en organiseren."

Op 4 mei kunnen belangstellenden zich verzamelen om 18.45 uur bij de Witte brug op Groenendaal. Vanaf daar wandelt het gezelschap langs de oevers van de Essche Stroom naar de 'Veilige Haven.' Onderweg krijgen de bezoekers bespiegelingen te zien en te horen over vrijheid en oorlog. ,,Niet alleen de Tweede Wereldoorlog. We hebben het ook breder getrokken naar onder meer de oorlog in Syrië."

Volledig scherm
Het haventje in Esch is klaar voor de opening op 5 mei. © Domien van der Meijden

Bij het haventje wordt om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden. Een dag later draagt waterschap De Dommel het haventje over aan de gemeente Haaren. Het terrein is open om 18.30 uur. Het programma begint dan om 19.00 uur. Op een drijvend podium treedt lokaal talent op. Er worden op 5 mei ook bijzondere grote foto's opgehangen van fotograaf Boukje Canaan, die allerlei Esschenaren heeft gefotografeerd.

Er is ook een expositie van Jouni Jabbour, hij behoorde tot de beste kleermakers van Aleppo in Syrië. Na zijn vlucht naar Nederland werkt hij nu onder de hoede van couturier Addy van den Krommenacker uit Den Bosch.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement