Volledig scherm
PREMIUM
De geallieerden bouwden in oktober 1944 een Baileybrug om hun opmars bij Esch voort te kunnen zetten. Die deed dienst tot de Gasthuisbrug in juni 1949 klaar was. Foto van de Essche journalist Antoon van den Braak (1915-2009) © Collectie Laura van den Braak.

Esch viert bevrijding vier dagen lang

Bevrijding 75 jaarESCH - Twee dagen duurde de bevrijding van het kleine Esch in oktober 1944. Vier dagen duurt de herdenking ervan komend najaar. Dan herleven de enerverende tijden van toen bijna letterlijk. Er worden namelijk weer kampen van geallieerden en van de Duitse bezetter opgeslagen rond de brug in Esch waar 75 jaar geleden de gevechten plaats hadden. 

Een groepje Esschenaren werkt sinds driekwart jaar aan de herdenking van de bevrijding van hun dorp door de 51. Highland Division. De bedoeling was: een kleine herdenking organiseren en een twintig jaar oud boek over Esch voor, tijdens en na WO II opnieuw uitbrengen. Maar de organisatoren kwamen in contact met ‘re-enactors’, die gebeurtenissen uit de geschiedenis naspelen. Die wilde'n wel naar Esch komen en de oorlogshandelingen opnieuw tot leven wekken.  En dat gaat ook gebeuren.