Volledig scherm
De sterfte begint in de twijgen en uiteindelijk legt de es het loodje. © Gemeente Sint-Michielsgestel

Essen massaal ziek in Gestel, alleen kappen helpt

SINT-MICHIELSGESTEL - Ruim de helft van de 1500 essen die de gemeente Sint-Michielsgestel rijk is, is ziek. De bomen hebben te lijden van de essentaksterfte. Ze hebben vanaf de zomer al verwelkte en bruine bladeren in de takken en sterven langzaam maar zeker af.

De ziekte begint in de twijgen en breidt zich uit naar de dikkere stammen. Bij zwaardere aantasting sterven delen van bomen, waarna uiteindelijk de hele es eraan gaat. Sint-Michielsgestel heeft nu nog een kleine 1500 essen op haar grondgebied staan. Daarvan is de helft aangetast door de essentaksterfte.

300 zieke essen worden gekapt

Dit najaar gaat Sint-Michielsgestel ongeveer 300 zieke essen kappen. Het gaat onder meer om bomen in de Broekstraat, Goudplevier, Ruimel, Abtshoeve, Beekvlietstraat, Keerdijk, Meersestraat, Heikantsehoeve en ‘t Ven. Daar waar de bomen dicht bij woningen staan, worden de bewoners van tevoren geïnformeerd door de gemeente wanneer ze worden weggehaald.

Al eerder in actie in Den Dungen

Gestel plant nieuwe bomen terug voor alle essen die het loodje leggen. Er komen grotendeels wel andere soorten voor terug zoals iepen, acacia’s en lindes. Het is niet de eerste keer dat Gestel essen moet rooien. In 2016 werd ook al eens een operatie gedaan waarbij zieke essen werden geruimd aan de Spurkstraat. Daar werden toen iepen, lindes, meidoornstruweel en elzenhakhout voor teruggezet.