Volledig scherm
Dierenrechtenactivisten van ÔMeat the VictimsÕ houden in Boxtel een varkensfokkerij bezet. © ANP

Exit in Europees Parlement dreigt voor Partij voor de Dieren na ophef Boxtel

VideoBOXTEL - De Partij voor de Dieren moet er langzaam rekening mee gaan houden dat het niet meer terug gaat keren in het Europees Parlement. De dierenpartij van Marianne Thieme komt in de laatste peiling van EenVandaag en onderzoeksbureau Ipsos op nul zetels te staan. Vermoedelijk heeft het verlies te maken met alle ophef rondom de bezette varkensboerderij in Boxtel.

Een maand voor de verkiezingen voor het Europees Parlement, stond de Partij voor de Dieren nog op één zetel. De afgelopen dagen kwam de partij echter flink onder vuur te liggen. 

Volgens criticasters zou er onvoldoende afstand zijn genomen van de actie van de dierenactivisten, die tien uur lang een varkensboerderij in Boxtel gijzelden.

Videobeelden

Esther Ouwehand, nummer twee op de lijst, bekritiseerde daarnaast in de Tweede Kamer de overvallen veehouder op het feit dat hij zijn dieren slecht zou verzorgen. 

Ze kwam tot die conclusie op basis van de beelden die een activist van binnen de boerderij had gemaakt. Het Brabants Dagblad had bij Ouwehand de vraag neergelegd of ze die aantijging duidelijker kon beargumenteren, maar daar is niet op ingegaan.

Geen goed woord

Veel partijen in de Tweede Kamer hadden geen goed woord over voor de actievoerders. Die ‘vrij kansloze actie helpt echt niet om tot een oplossing te komen’, zei fractievoorzitter van D66 Rob Jetten. Hij vindt het goed dat de politie en het Openbaar Ministerie kijken of bezetters vervolgd kunnen worden.

De dierenrechtenactivisten van ‘Meat the Victims’ wilden met hun actie aandacht vragen voor het leed dat volgens hen schuilgaat achter de deuren van de Nederlandse boerderijen. De politie maakte maandagavond een einde aan de actie, waarbij tientallen activisten werd afgevoerd met busjes.

Peiling

In de laatste peiling staan VVD en Forum voor Democratie met ieder vijf zetels aan kop. D66 en PvdA krijgen er bij deze uitslag één zetel bij. De christelijke combipartij CU/SGP zou net als de Partij voor de Dieren een zetel moeten inleveren.

Bekijk hier beelden van de bezetting van de Boxtelse boerderij: