Volledig scherm
Sfeerbeeld van een eerdere editie van Food Festival de Es in Haaren. © Rianne Swinkels Fotografie

Extra vermaak tijdens lustrumeditie van Food Festival in Haaren

HAAREN - De belangstelling voor het jaarlijkse Food Festival bij biologische tuinderij de Es in Haaren is in vijf jaar flink gegroeid. Van een paar honderd bezoekers tot tegen de achthonderd. Dat vindt eigenaar Bart Pijnenburg logisch. ,,Biologisch en lokaal eten staan steeds meer in de belangstelling. Omdat meer mensen hun vraagtekens hebben bij de huidige voedselketen.” 

De Es volgt in het spoor van de jaarlijkse omzetgroei, zo'n 10 procent, die de biologische sector kent. ,,Dat klinkt groots, maar het marktaandeel van biologisch eten is nog niet meer dan 2 à 3 procent.” Pijnenburg zag ook de klantenkring van de Es groeien de laatste jaren. ,,Toen mijn vrouw en ik het bedrijf in 2013 overnamen, bestond die vooral uit ouderen. Linkse mensen. Diepgroen, zeg ik wel eens. Nu komen er steeds meer jonge gezinnen, levensgenieters en bourgondiërs. Lichtgroene types. Ook mensen die vanwege de smaak onze groenten kopen.”

Hij constateert ook dat zijn klanten niet meer alleen naar de Es komen vanwege de biologische teelt. Steeds meer mensen brengen hun eigen tassen en zakken mee. Bart Pijnenburg: ,,Ze zijn de vele plastic verpakkingsmiddelen in supermarkten beu. Dat is een echo van de hele klimaatdiscussie”.

Lustrumeditie   

Omdat Food Festival de Es dit jaar voor de vijfde keer plaats heeft, is het programma uitgebreid met muziek, theater en verschillende workshops. Zo schreef Theater Puik speciaal voor dit evenement een toneelvoorstelling over een overspannen boerin en een hippe foodblogger.  Voor de muzikale inbreng zorgen onder anderen Peer de Graaf, Anna Verhoeven, Anne van Dam en muziekvereniging Sint Gregorius. 

Op het programma staat ook een mini-college van lector Frederike Praasterink over het hedendaagse voedselsysteem. Verder is een klimaatcoach present en vertellen medewerkers van Pixelfarming over eerlijke voeding die door een robot wordt geproduceerd. Voor kinderen is er allerlei vermaak. Maar centraal staat het eten. Diverse koks maken tijdens het evenement gerechten met ingrediënten van De Es of uit de nabijheid ervan. 

Het festival is op zondag 30 juni tussen 12.00 en 20.00 uur op de Es, Eind 19c in Haaren. De toegang is gratis.