Volledig scherm
De fontein spuit oranje water tijdens bevrijdingsdag in Schijndel. © Robèrt van Lith

Fontein Schijndel spuit oranje water op Bevrijdingsdag

Bevrijding 75 jaarWIJBOSCH/SCHIJNDEL - Schijndel en Wijbosch lopen deze woensdag uit voor Memorial Day, 75 jaar na de bevrijding van deze dorpen. Historische oorlogsvoertuigen verzamelen zich op het plein in Wijbosch voor het defilé. 

Ook kwamen C4-dubbeldekkers overvliegen. De militaire colonne rijdt vanaf 15.45 uur vanaf Wijbosch richting Plein 1944 in Schijndel. Daar is de aankomst gepland om 16.10 uur. Wijkraad Plein heeft hier tal van activiteiten, zoals oud-Hollandse spelen en een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog. Het water uit de fontein op Plein 1944 is voor de gelegenheid oranje gekleurd. 

Volledig scherm
Eigenaren van historische oorlogsvoertuigen verzamelen zich bij De Schakel in Wijbosch. © Robèrt van Lith/BD

De stoet komt volgens planning rond 16.45 uur aan op de Markt, waar ook nog de dubbeldekkers overheen komen vliegen. Om 17.00 uur begint de ceremonie in de Sint-Servatiuskerk, waarna de kranslegging de Memorial Day afsluit. 

Volledig scherm
Heemkundekring Schijndel opende woensdag de expositie 75 Jaar bevrijding. © Robèrt van Lith/BD

Expositie Heemkundekring 

In cultureel centrum 't Spectrum werd woensdagochtend de expositie 75 Jaar bevrijding van Heemkundekring Schijndel geopend door wethouder Rik Compagne van Meierijstad. Hier zijn onder meer restanten te zien van vliegtuigen die in de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort in Schijndel. Ook is hier de documentaire Ooggetuigen van Granaatweken van Henk Helsdingen te zien. 

Volledig scherm
Gerard van Kaathoven van Heemkundekring Schijndel geeft uitleg over vondsten uit de Tweede Wereldoorlog in Schijndel. © Robèrt van Lith/BD