vion boxtel veel vrachtverkeer
Volledig scherm
vion boxtel veel vrachtverkeer © Jan Zandee

Forse boete Vion voor inzet illegale arbeiders die vloer legden

DEN HAAG/BOXTEL  Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft terecht vreemdelingenboetes van vele tienduizenden euro’s opgelegd aan onder meer de slachterij van Vion in Boxtel en een paar andere bedrijven. Dit omdat de bedrijven betrokken waren bij het illegaal laten werken aan de aanleg van een kunststof vloer bij slachterij Vion Food in Boxtel.

Dit besliste de Raad van State woensdag. Hoofdrolspeler Topfloor uit Rijsbergen moet 85.000 euro aftikken omdat het bedrijf negen Roemenen bij Vion heeft laten werken zonder tewerkstellingsvergunning van het UWV. Vion zelf kreeg als opdrachtgever een boete van 83.000 euro.

Overtreding wet arbeid vreemdelingen

Het gaat om negen overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen. De Boxtelse slachterij had in 2013 een vloerenbedrijf in Someren opdracht gegeven tot het leggen van de vloer. Die besteedde de opdracht uit aan een bedrijf in Apeldoorn. Dat besteedde de werkzaamheden op haar beurt uit aan het in Rijsbergen gevestigde Topfloor International B.V.

Dit Rijsbergense bedrijf deed zaken met het Roemeense bedrijf TPC. Volgens Topfloor waren de Roemenen in dienst van TPC en is er sprake van grensoverschrijdende dienstverlening waar geen Wav-vergunningen voor nodig zijn. Het UWV bestreed dat de Roemenen in dienst waren van TPC en meldde de zaak aan de Inspectie SWZ.

Ook Udens bedrijf beboet

De betrokken bedrijven kregen allemaal boetes voor hetzelfde negental Roemenen. Vloerenbedrijf Vavier uit Uden verzette zich eveneens bij de Raad van State. Dit bedrijf kreeg een Wav-boete van 45.600 euro, zo bepaalde de Raad van State woensdag. Vavier besteedde in 2013 opdrachten uit aan Topfloor en werd daarvoor ook door de Inspectie SWZ op de bon geslingerd.

  1. Fitter dan fitboy Ronny
    Column

    Fitter dan fitboy Ronny

    Squads. Lunges. Burpees. Het is alweer twee weken geleden dat ik een virtuele sportles volgde. Met Basic Fit’s Ronny vanuit zijn woonkamer als drill instructor. ‘Dit is echt supertof. Gaan we tijdens deze quarantaine elke dag doen!’, zei ik toen nog. Nu, inmiddels veertien dagen later, kan ik niet anders dan constateren dat ik vooral rondjes met de hond en wandelingen van laptop via fornuis naar wasmachine en weer terug gemaakt heb. En dat het weliswaar elke dag joggingbroekendag was, maar dat er verdacht weinig gejogd is.