Volledig scherm
Zwemmers in zwembad De Beemd in Veghel. © Van Assendelft Fotografie

Geen natte gymles voor basisscholen in Schijndel

SCHIJNDEL - De basisscholen in Schijndel maken geen gebruik van het aanbod van Meierijstad om met subsidie van de gemeente zwemlessen voor leerlingen te organiseren. De schoolbesturen hebben het aanbod afgeslagen. Het is nogal een gedoe met busvervoer en lestijd, is de gedachte.

De basisscholen in Schijndel maken de komende jaren geen gebruik van een subsidieaanbod van Meierijstad om natte gymlessen in het zwembad te geven voor leerlingen van die scholen. Dat zegt sportwethouder Coby van der Pas van Meierijstad.

Quote

Basisscho­len in Veghel en Schijndel doen niet mee met schoolzwem­men

Coby van der Pas , Sportwethouder Meierijstad

,,Schijndel is overigens niet alleen. Want ook de reguliere basisscholen in Veghel doen niet mee met het schoolzwemmen. Via de besturen heb ik vernomen dat ze het een heel gedoe vinden met busvervoer en het organiseren van schoolzwemmen. We houden wel de mogelijkheid open om alsnog aan te haken. Dit subsidiebeleid geldt nu tot 2022. Maar als een school tussentijds van gedachte verandert, dan kunnen we daarover in gesprek.”

Bijdrage van 56 euro

Van der Pas meldt dat de situatie in Sint-Oedenrode anders is. ,,Daar maken wel 200 leerlingen van de groepen vier van de basisscholen gebruik van het schoolzwemmen. Ouders van de kinderen wordt hier wel een eigen bijdrage van 56 euro gevraagd voor de achttien lessen die er gegeven worden. En daar gaan de scholen in Rooi de komende jaren ook mee door.”

Speciaal onderwijs

De SBO-school De Wissel en de scholen voor speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs, de scholen van De HUB, doen wel aan schoolzwemmen. ,,Bij De Wissel wordt veertig weken lang een les van dertig minuten schoolzwemmen gehouden. Hier maken zestien kinderen per groep gebruik van. Bij de SO- en VSO-scholen van HUB maken tussen de veertig en 72 kinderen gebruik van de natte gymles.”

Gezinnen met kleine portemonnee kunnen steun krijgen

In totaal heeft Meierijstad 30.000 euro subsidie uitgetrokken voor het schoolzwemmen. Dat bedrag staat dan nog los van andere regelingen die Meierijstad onder meer voor de minima-inkomens heeft opgesteld. ,,Gezinnen met een hele kleine portemonnee kunnen we ook helpen als hun kinderen zwemles willen. Zo kunnen ze toch hun A, B en C-zwemdiploma halen, als ze willen.”

Daarnaast noemt Coby van der Pas nog andere regelingen. ,,Dat is een regeling voor Uniek Zwemmen. Daar kunnen kinderen gebruik van maken die in kleine groepjes leren zwemmen. Dan gaat het onder meer om kinderen met gedragsproblemen of motorische problemen.”