Volledig scherm
Het ontwerp van Patrick van Grinsven van Interfame Architects voor Dorpshuis De Kei. © Patrick van Grinsven

Geen sloop van dorpshuis De Kei in Gemonde maar ombouw naar woningen

GEMONDE -De laatste jaren is er nauwelijks gebouwd in Gemonde. Nu komen er in één klap zes sociale huurwoningen bij op de plek van dorpshuis De Kei.

Het leegstaande dorpshuis De Kei in Gemonde gaat niet tegen de vlakte. Ontwikkelaar Ad van de Groenendaal uit Schijndel heeft het pand aangekocht en kan er naar eigen zeggen met een fikse verbouwing zes appartementen in maken. Dat worden appartementen met een sociale huur die niet boven de grens van 720 euro uitkomen.

Dat is een hele belangrijke stap voor nieuwe woningbouw in Gemonde. Want de bouwcijfers van de laatste jaren laten een triest beeld zien. In 2012 en 2013 kwamen er geen woningen bij. In 2014 wel, dat waren er vijf. In 2015 en 2016 geen, in 2017 vier en in 2018 geen. In zeven jaar tijd dus maar negen woningen.

Bemiddelaar

Een tijd geleden raakte Van de Groenendaal in gesprek met Stichting Dorpshuis De Kei. ,,Ze zochten een bemiddelaar om het pand te verkopen. Want dat liep niet zo vlot. Al pratend kwamen we uiteindelijk op het idee om zelf de ontwikkeling te doen. Drie appartementen op de begane grond en drie op de verdieping”, zegt Van de Groenendaal.

Quote

Er ligt nu een haalbaar plan

Annemiek Schelle, Dorpshuis De Kei

Annemiek Schelle van Stichting Dorpshuis De Kei is tevreden met de stappen die nu zijn gezet. ,,Het pand moest blijven staan. Dat schiep natuurlijk ontwikkelproblemen. Maar met hulp van de Gemondse architect Patrick van Grinsven van Interfame Architects, en goede gesprekken bij de gemeente Sint-Michielsgestel ligt er nu een haalbaar plan.”

Niet investeren in stenen

De stichting wil het geld van de verkoop van dorpshuis De Kei in een potje doen en uitgesmeerd over meerdere jaren besteden aan goede doelen in Gemonde. ,,Zodat de gemeenschap daar profijt van heeft. Dat betekent niet dat wij in stenen investeren, zoals in een nieuw MFA in de Lambertusschool. Wel in roerende goederen en goede bestemmingen waar het dorp iets aan heeft.”

Ad van de Groenendaal en Annemiek Schelle zijn ook tevreden over de komst van sociale huurwoningen. ,,Er zijn gesprekken geweest met Woonmeij, maar daar kwamen we financieel niet uit. Nu wel met de ontwikkelaar”, zegt Schelle. En Van de Groenendaal: ,,Gemonde kan sociale huurwoningen heel goed gebruiken. Er zijn veel mensen die een woning zoeken.”

Dakpannen eraf

Naast het gebouw op het achterterrein van De Kei komen parkeerplaatsen en een tuin voor de bewoners. Ongeveer 99 procent van De Kei blijft staan. ,,Ik moet wel het dak aanpakken met isolatie en nieuwe dakpannen. Maar verder blijft het uiterlijk van het pand hetzelfde.”

De bouwplannen zijn te zien op het informatiepaneel voor bij De Kei. ,,Daar hang ik de schetsen op, zodat iedereen kan zien hoe het moet worden”, zegt Van de Groenendaal.

Quote

Mooi dat er in een klap zes woningen bij kunnen komen

Lianne van der Aa, Wethouder Sint-Michielsgestel

Wethouder Lianne van der Aa is blij met het initiatief: ,,Mooi dat er met dit initiatief van Ad van de Groenendaal in Gemonde in één klap zes extra sociale huurwoningen komen. En ook waardering voor het stichtingsbestuur van het voormalige dorpshuis, dat in zijn besluit tot verkoop ook dit dorpsbelang nadrukkelijk heeft laten meewegen.”