Volledig scherm
Het Shared Space-plein in Wijbosch oogst nog veel kritiek. Inwoners die hier niet blij mee zijn, kunnen dat in een enquête van de gemeente Meierijstad melden. © Marc Bolsius

Gemeente wil weten: waar staat u elke dag stil in Meierijstad?

SCHIJNDEL/VEGHEL - Staat u ook elke dag stil op de afslag Eerde vanaf de snelweg A50? Of op een andere plek in Meierijstad? Of baalt u ook zo van het drukke verkeer bij het schoolplein in Wijbosch? Vul dan de nieuwe vragenlijst in van de gemeente Meierijstad. 

Meierijstad nodigt alle inwoners, werknemers en bezoekers van deze gemeente uit om hun mening te geven over mobiliteit. Het gaat dan niet alleen om verkeer en (openbaar) vervoer, maar ook om parkeren, knelpunten, gezondheid en toegankelijkheid van gebouwen.  

Via een online-enquête kan iedereen aangeven welke thema's zij belangrijk vinden én welke knelpunten zij zien. Een interactieve kaart geeft de mogelijkheid om opmerking te plaatsen bij bepaalde plekken. ,,We willen van zo veel mogelijk mensen horen wat zij belangrijk vinden", stelt wethouder Harry van Rooijen (VVD, verkeer). ,,Dan weten wij waar we in de toekomst op in moeten zetten voor Meierijstad en welke keuzes we gaan maken.” 

Volledig scherm
De gemeente Meierijstad houdt een enquête over mobiliteit. © Meierijstad

Gevaarlijk kruispunt in Schijndel 

Naast de enquête gaat de gemeente ook met meerdere partijen in gesprek, zoals de provincie, Arriva en Platform Ondernemers Meierijstad. Eind 2020 moet de mobiliteitsvisie klaar zijn. 

En wat nu als veel inwoners klagen over een gevaarlijk kruispunt in de Schijndelse wijk Boschweg bij de voormalige kerk? ,,Dan gaan we natuurlijk in gesprek met hen", antwoordt een woordvoerder van Meierijstad. ,,En waar mogelijk pakken we een situatie aan. Daarvoor hoeven we niet te wachten op de visie.” 

‘Het gaat niet over details’

De visie moet gaan over ‘de koers op de lange termijn', aldus Meierijstad. ,,Het gaat niet over details, zoals een drempel in een straat. Wél helpen de knelpunten uit de enquête om te signaleren in welke gebieden en hoofdwegen er veel knelpunten worden ervaren.”  De enquête is tot 1 februari volgend jaar ‘open'. 

  1. Zoeken naar de ‘skonste plekskes’ in Meierijstad
    Column

    Zoeken naar de ‘skonste plekskes’ in Meierij­stad

    SCHIJNDEL - De Glazen Boerderij? Dat ene plekje midden op de Dommel of het fietsenhok van je oude school? De gemeente is op zoek naar jouw mooiste plekjes van Meierijstad. Iedereen mag 10 iconen nomineren en samen met de VVV’s en het UITpunt brengt ze vervolgens de 100 mooiste van Meierijstad - a.k.a. de M100 - in kaart. Waarom? Geen idee, maar ik heb zo’n vermoeden dat we een eigen Monopoly-spel of Lonely Planet krijgen. Minstens.