Gestel onderzoekt gezamenlijk energiebedrijf met windturbines, samen met Boxtel en Vught
SINT-MICHIELSGESTEL - De grootste coalitiepartij PPA in Sint-Michielsgestel wil een onderzoek naar het opzetten van grootschalig energiebedrijf. Daarbij stuurt de partij aan op samenwerking met de buurgemeenten Boxtel en Vught.
Als de gemeente Sint-Michielsgestel in 2040 helemaal energieneutraal wil zijn, dan moeten er stappen worden gezet en ‘hapklare brokken’ op tafel komen om duurzame energie op te wekken. Dat vinden onder meer PPA en D66 in Sint-Michielsgestel.
Opwekken op grote schaal
Rick Groetelaers van de PPA dringt er daarom bij het college van burgemeester en wethouders op aan om een onderzoek te doen naar het opzetten van een gezamenlijk energiebedrijf. ,,Samen met de buurgemeenten Boxtel en Vught kijken naar het opwekken van elektriciteit op grote schaal. Dat is wat wij graag onderzocht willen hebben. Vught heeft al eerder aangegeven daar wel wat voor te voelen.”
Inwoners mee laten doen
Volgens Groetelaers moet het dan wel zo gebeuren dat inwoners uit de drie gemeenten maximaal mee kunnen profiteren van het opwekken van grootschalige energie. ,,Als onze inwoners kunnen deelnemen vergroot dat ook het draagvlak onder bewoners. En collectief lokaal eigendom geeft de beste voorwaarden dat baten terugvloeien naar de omgeving.”
Voorbeeld Harderwijk
De PPA wil helder krijgen of het samen met Boxtel en Vught opzetten van een grootschalig energiebedrijf nut heeft en ziet graag op papier alle voor- en nadelen beschreven. ,,We willen ook graag dat Sint-Michielsgestel daarbij kijkt naar voorbeelden elders in Nederland, zoals Harderwijk.”
Hard aan de bak
Roel Bouwman van D66 (oppositiepartij) omarmt maar wat graag het voorstel van coalitiepartij PPA. ,,Als we in 2040 als gemeente klimaatneutraal willen zijn, dan moeten we echt hard aan de bak. En zelf de kar trekken als gemeente en een energiebedrijf oprichten, dat kan op onze steun rekenen. Zon en wind zijn nodig om schone energie op te wekken.”
Tekst loopt door onder de foto
Al gekeken in Harderwijk
Wethouder Bart van de Hulsbeek is onlangs in Harderwijk gaan kijken waar deze gemeente samen met het waterschap een eigen energiebedrijf wil opzetten. ,,Hun aanpak spreekt ons wel aan. Maar de situatie in Harderwijk is wel wezenlijk anders dan die van Sint-Michielsgestel. Harderwijk handelt alleen en zoekt een partner, zoals het waterschap Vallei & Veluwe, om drie windturbines te bouwen. Wij beginnen dan eerst met partners zoeken, dat maakt het al anders.”
Bedrijventerrein
Bovendien heeft Harderwijk eigen grond waarop die windturbines gebouwd kunnen worden. Dat is op bedrijventerrein Lorentz. Van de Hulsbeek: ,,Wij hebben vooralsnog zelf geen grondpositie. Maar Als we samen met Boxtel en Vught naar een locatie op zoek gaan, dan speelt ook nog de herindeling van Haaren en de verkiezingen in november. Boxtel en Vught krijgen wellicht andere colleges. En dat zou een strategiewijziging op kunnen leveren richting het opzetten van een gezamenlijk windpark.”
Hoe laat je inwoners mee profiteren?
Van de Hulsbeek wil niettemin graag onderzoeken met de buurgemeenten wat er mogelijk is op het gebied van een gezamenlijk energiebedrijf. En hoe de participatie van de inwoners gestalte moet krijgen die mee willen doen met zo’n windturbinepark. Bewoners zouden bijvoorbeeld mee kunnen doen in de vorm van een lening. Die legt dan eenmalig een bedrag in van minimaal 500 euro. Dit bedrag staat voor 5 jaar vast, dat betekent dat bewoners het niet tussentijds terug kunt krijgen. Elk jaar ontvangt de deelnemer 4 procent rente over de inleg. Na 5 jaar krijgt de bewoner zijn inleg weer terug. Het risico bij deze optie is klein.
Aandelen
Het kan ook via aandelen. De bewoner koopt aandelen in het project voor minimaal 500 euro. Afhankelijk van de winstgevendheid van het project dat jaar (onder andere door de hoeveelheid wind), krijgt de deelnemer jaarlijks een deel van de winst uitgekeerd. Naar verwachting is dit gemiddeld zeven procent, maar dit kan jaarlijks hoger of lager uitvallen. Gedurende de looptijd krijgt de deelnemer zijn inleg terugbetaald.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
88 jaar, maar zuster Marie Gertrude wandelt elke dag nog een paar kilometer - als het niet regent
WIJBOSCH - Ze heeft het altijd gedaan in haar lange leven en zal het blijven doen zo lang het gaat: wandelen, elke dag een paar kilometer. Zuster Marie Gertrude van de congregatie van Zusters Franciscanessen. 88 jaar is ze inmiddels en nu banjert ze al een aantal maanden in en rond Wijbosch. Want daar woont ze met haar medezusters in een deel van het voormalige klooster St-Barbara. -
Boxtels talent Shadé van Oorschot overrompelt turntop met NK-brons in Rotterdam
Tisha Volleman is al langer een gevestigde naam in het Nederlandse vrouwenturnen. Maar Flik-Flak heeft nu ook een tweede troef. Shadé van Oorschot uit Boxtel, 18 jaar jong, pakte met een sensationele eindspurt NK-brons op de meerkamp in Rotterdam. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
PREMIUM
Corona? (Weer) Geen huur voor sportclubs in Boxtel
BOXTEL - Opnieuw hoeft een aantal sportclubs in Boxtel vanwege corona over een aantal maanden rond de jaarwisseling geen huur te betalen. Het gaat om amateursportorganisaties waarmee de gemeente een directe huurrelatie heeft. -
PREMIUM
Passende huisvesting voor nieuwe, groeiende basisschool blijkt lastig; directeur wil géén noodlokalen
VUGHT - Als jonge school is het best lastig om enerzijds je kwaliteit op orde te hebben, en anderzijds snel te moeten groeien. Volgens basisschooldirecteur Laurens Peeters is goede, passende huisvesting daarbij essentieel. En dat zijn wat hem betreft géén noodlokalen.
-
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
Het Gemonde van Yvonne Gerrits: ‘We waren zo blij, we konden niet meer voetballen’
GEMONDE - Elk dorp kent ze: mensen die iets bijzonders doen voor de gemeenschap. Deze week: Yvonne Gerrits uit Gemonde. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf.