Volledig scherm
Burgemeester han Looijen heeft vandaag aangifte gedaan van de diefstal van een plaquette van het nieuwe oorlogsmonument in Sint-Michielsgestel. Onderste beeld: de onthulling van het monument op 19 september. © Gemeente Sint-Michielsgestel

Gestelse burgemeester doet aangifte van diefstal en vernieling oorlogsmonument

SINT-MICHIELSGESTEL - De plaquette van het nieuwe oorlogsmonument in Sint-Michielsgestel is gestolen. Daarom heeft burgemeester Han Looijen vandaag aangifte gedaan bij de politie.  

Eerder deze week riep Looijen de daders op om de plaquette terug te geven. Dat is niet gebeurd en daarom heeft de burgemeester de politie ingeschakeld. De plaquette werd afgelopen weekeinde gestolen. 

Bemanning omgekomen

Het nieuwe oorlogsmonument is op 19 september onthuld. Het staat bij de Piet van der Leebrug bij de Dommel in Gestel. Het eert de bemanning van een bommenwerper die in 1944 nabij de Bleeke neerstortte. De complete bemanning, acht inzittenden, kwam daarbij om het leven. Vier bemanningsleden van de Short Stirling IV liggen op de begraafplaats in Gestel. Vier anderen werden in Mierlo begraven.

Nog meer slachtoffers 

Na de crash vielen nog meer slachtoffers en wel onder de leerlingen van de Fraters van Tilburg, die in Huize Overberg tijdelijk hun internaat hadden gehuisvest. Op 24 september ontplofte in de erker van het internaat een granaat die een van de jongens uit het wrak had gehaald. Vier jongens raakten daarbij zwaar en twee licht gewond. Van de zwaargewonden overleefden er drie de explosie niet.

‘Dit doe je niet’

Dit zegt de burgemeester over de diefstal: ,,Ik deel de boosheid van heel veel inwoners over deze vernieling. De mensen die met de plaquette herdacht worden, hebben hun leven gegeven voor onze vrijheid. Daar moet je diep respect voor hebben. Veel van onze inwoners, en zeker degenen die zich afgelopen maanden hebben ingezet voor alle prachtige bevrijdingsfestiviteiten, hebben deze vernieling gevoeld als een klap in hun gezicht. Ook dat gevoel deel ik. Dit doe je niet. Omdat mijn oproep om de plaquette terug te bezorgen geen resultaat heeft gehad, heb ik vandaag officieel aangifte gedaan bij de politie.”

Er komt een nieuwe plaquette bij het monument. 

  1. Zoeken naar de ‘skonste plekskes’ in Meierijstad
    Column

    Zoeken naar de ‘skonste plekskes’ in Meierij­stad

    SCHIJNDEL - De Glazen Boerderij? Dat ene plekje midden op de Dommel of het fietsenhok van je oude school? De gemeente is op zoek naar jouw mooiste plekjes van Meierijstad. Iedereen mag 10 iconen nomineren en samen met de VVV’s en het UITpunt brengt ze vervolgens de 100 mooiste van Meierijstad - a.k.a. de M100 - in kaart. Waarom? Geen idee, maar ik heb zo’n vermoeden dat we een eigen Monopoly-spel of Lonely Planet krijgen. Minstens.