Volledig scherm
PREMIUM
In het seminarie van Beekvliet zaten in de oorlog twaalfhonderd gijzelaars gevangen. © Fotopersbureau Het Zuiden/Collectie BHIC.

Gijzelaars in Sint-Michielsgestel: ‘Vrijheid achter prikkeldraad’

SINT-MICHIELSGESTEL - Een mooie prestatie. Schrijfster Yve de Vries zuigt de lezer van het boek 'Het gezicht van Gestel' mee in het leven van twaalfhonderd gijzelaars die tussen 4 mei 1942 en 5 september 1944 door de Duitsers in seminarie Beekvliet gevangen zaten, wachtend op mogelijke executie ter vergelding van sabotageactiestegen de nazi's.

'In de loop van de vierde mei reden tientallen overvalwagens met gijzelaars Sint-Michielsgestel binnen. De legertrucks kwamen tot stilstand aan het begin van een imposante kastanjelaan ... Aussteigen, klonk het bevel', schrijft Yve de Vries uit Otterlo in haar boek over de aankomst in Beekvliet.

  1. Zoeken naar de ‘skonste plekskes’ in Meierijstad
    Column

    Zoeken naar de ‘skonste plekskes’ in Meierij­stad

    SCHIJNDEL - De Glazen Boerderij? Dat ene plekje midden op de Dommel of het fietsenhok van je oude school? De gemeente is op zoek naar jouw mooiste plekjes van Meierijstad. Iedereen mag 10 iconen nomineren en samen met de VVV’s en het UITpunt brengt ze vervolgens de 100 mooiste van Meierijstad - a.k.a. de M100 - in kaart. Waarom? Geen idee, maar ik heb zo’n vermoeden dat we een eigen Monopoly-spel of Lonely Planet krijgen. Minstens.