Volledig scherm
Archief opschonen als vakantiewerk. © ANP

Groeiend tekort vakantiekrachten in Boxtel en Schijndel

BOXTEL - Klaar met school en dan een vakantiebaantje? Dacht het niet. Steeds meer jongeren kiezen voor de 'luie' oplossing. Ze laten hun ouders hun vakantie sponsoren of verhogen (tijdelijk) hun studielening bij DUO.

 Uitzendbureaus kunnen steeds moeilijker aan jonge vakantiekrachten komen in de leeftijd van ongeveer 15 tot 25 jaar. Er zijn tientallen baantjes te vergeven voor de duur van een week of drie en aaneengesloten vijf dagen per week. Talrijke bedrijven in Boxtel en Schijndel zoeken deze goedkope krachten voor de zomerperiode. Dat blijkt uit een rondgang langs een paar uitzendbureaus.

Senior Unitmanager Marcel Heukers van Start People in Boxtel spreekt over een trend die al een paar jaar gaande is. ,,We moeten steeds vaker op zoek naar mensen buiten deze groep jongeren. Die komen dan uit de kaartenbakken van het UWV om bedrijven op Ladonk te helpen met het opvullen van lege werkplekken in de vakantietijd. Veel jongeren willen namelijk geen drie of vier weken aaneengesloten werken in hun vakantie. En zelfs als ze een paar weken willen, dan liefst maar een dag of drie in de week. Vijf dagen vinden ze te vermoeiend. Het lijkt er soms op dat ze geen vakantiegeld meer nodig hebben. Terwijl onze campagne juist 'Verdien je vakantie' heet."

Terwijl jongeren vroeger een 'schop onder de kont' kregen en werden aangespoord om in de fabriek te gaan werken in de zomervakantie, lijkt het er nu op dat veel ouders hun kinderen te vaak verwennen met een 'vakantiebedrag'. Maar een trend onder iets oudere jongeren is ook dat ze hun studielening bij DUO verhogen om daarmee een luxe vakantie naar het buitenland te betalen. Die lening moeten ze overigens later wel weer terug betalen.

Start People doet met zeker veertig bedrijven op industrieterrein Ladonk in Boxtel goede zaken. Het bedient ook gemeenten in de regio, zoals Haaren, Sint-Michielsgestel en Schijndel. En een stuk of vijftien bedrijven in Boxtel hebben steevast vakantiekrachten nodig. Dat staat los van alle jongeren die vakkenvullen bij de Jumbo of AH. Die supermarkten regelen vaak hun eigen (vakantie)krachten.

Marcel Heukers van Start People: ,,Voor ons zou het fijn zijn als jongeren al in maart of april naar ons komen. Dan kunnen we hen inplannen, kunnen bedrijven daar rekening mee houden en weten de jongeren dat ze daar ook werk hebben. Iedereen blij. Zo doen we dat met Van der Velden rioleringstechniek en met bij voorbeeld het dierenpension 't Loo. Maar de laatste jaren komen de jongeren mondjesmaat pas na hun eindexamen opdagen voor een vakantiebaan tussen de schoolperioden in."