Volledig scherm
Vion Boxtel © Jan Zandee

Groep 'La vie en rose' eist stankvrij Boxtel

BOXTEL - De werkgroep 'La vie en rose' wil een stankvrij Boxtel. En overhandigde de gemeenteraad dinsdagavond een petitie om die eis kracht bij te zetten.

Voordat de gemeente Boxtel ook maar denkt aan toestemming geven voor uitbreiding van vleesgigant Vion, moet eerst zijn voldaan aan een aantal eisen. Zoals een stankvrije omgeving en veel minder geluidsoverlast voor de bewoners van Stapelen. Om dat kracht bij te zetten overhandigde de werkgroep 'La vie en rose' gisteravond de gemeenteraad het manifest 'Stop de overlast van Vion'. Een eisenpakket voorzien van duizend handtekeningen van Boxtelaren.

Uitbreiding

In de werkgroep hebben zich verontruste inwoners verenigd die last hebben van het bedrijf waar dagelijks 20.000 varkens worden geslacht. Vion heeft bovendien vergunning gevraagd voor een flinke uitbreiding. Het bedrijf wil de komende twee jaar de slachterij op Ladonk moderniseren en heeft daar 35 miljoen euro voor over. Het leidt tot 600 nieuwe arbeidsplaatsen.

Quote

De stankcir­kel breidt zich zelfs uit tot het centrum, Oost en Breukelen.

Mirjam Bemelmans

Mirjam Bemelmans sprak namens de groep de raad toe. ,,Wij willen een gezonde leefomgeving zonder zorgen over stank, ziektes, vervuiling en verkeer. Het aantal klachten neemt echter toe. De stankcirkel breidt zich zelfs uit tot het centrum, Oost en Breukelen." Dat Vion een onderzoek naar de overlast heeft aangekondigd stelt Bemelmans niet gerust. ,,Een slager die zijn eigen vlees gaat keuren.”

Keihard eisenpakket

Wel constateerde Bemelmans dat het college bij voorbaat wil meewerken aan verlenen van een vergunning voor de uitbreiding. ,,Zonder zich maximaal in te spannen voor de inwoners. Vandaar dit manifest. Pas als onze eisen zijn ingewilligd kunnen we daadwerkelijk spreken van meewerkend Boxtel." Burgemeester Fons Naterop zegde op korte termijn een gesprek toe. ,,Dat klinkt vriendelijk, maar wij hebben wel een keihard eisenpakket", kondigde Bemelmans alvast aan.