Groot drugslab ontdekt in vrijstaand huis in Esch: man en vrouw uit Hengelo en Hongarije opgepakt

UpdateESCH - In Esch is woensdagochtend een groot drugslab gevonden in een vrijstaand huis aan het Broxven. In de kelder van het pand lag zeker 7.000 liter drugsafval. Twee mensen zijn opgepakt: een 49-jarige man uit Hengelo en een 40-jarige vrouw uit Hongarije. Zij waren op het moment van de inval aanwezig in de woning.

De politie is de ochtend en middag ter plaatse en doet onderzoek. Naast zes technisch rechercheurs en experts van de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) is ook SEON aanwezig. Dat gespecialiseerde bedrijf bereidt zich voor op het ontmantelen van het lab en het afvoeren van het afval. De politie kwam het lab op het spoor na een ‘serieuze’ anonieme tip, aldus woordvoerster Manon van der Heijden. 

Amfetamine en MDMA 

Het lab bevindt zich in een grote kelder, onder de gehele vrijstaande woning. Het pand ligt op een fors perceel, verscholen tussen hoge bomen. De politie spreekt nadrukkelijk van een ‘groot lab’. De aangehouden man en vrouw huurden de woning. Vanuit daar zouden zij in meubels handelen, zo melden buren. In plaats van kasten, banken en tafels trof de politie echter amfetamine-olie (grondstof voor harddrugs) en afvalstoffen die vrijkomen bij het maken van de synthetische drug MDMA. 

Hoeveel drugs er exact geproduceerd zijn, is voor de politie niet te zeggen. Daardoor is de waarde van het lab ook nog niet in te schatten. Het lab lijkt in ieder geval niet het grootste dat ooit in Brabant is opgerold. Zo werd vorig jaar bij een drugsfabriek in Lage Zwaluwe zo'n dertigduizend liter drugsafval gevonden. 

Eigenaar van de woning is Joost Schoenmakers uit Esch. Hij omschrijft de twee huurders als ‘heel normale mensen’. ,,Ik heb hier al die tijd niets van geweten”, zegt hij. Verder wil hij geen commentaar geven.

Natuurschade

In de kelder stonden meerdere 1.000 liter-vaten vol chemisch afval. Opvallend: ook lag er een voorraad van honderden lege vaten klaar, nog in de verpakking. Met de inval is daarom vermoedelijk forse natuurschade voorkomen, want doorgaans wordt het afval ergens in de natuur gedumpt. ,,Er zijn aanwijzingen dat er al afval geloosd is in het riool en in de nabij omgeving, de politie doet uiteraard onderzoek naar dit milieudelict.”

Honderden lege vaten, klaar om in de toekomst nog gevuld te worden met chemisch afval.
Volledig scherm
Honderden lege vaten, klaar om in de toekomst nog gevuld te worden met chemisch afval. © Bart Meesters/Meesters Multi Media
De entree naar het huis waar het drugslab zat.
Volledig scherm
De entree naar het huis waar het drugslab zat. © Meesters Multi Media/Bart Meesters

Amfetamine-olie

Amfetamine-olie wordt gebruikt voor de productie van amfetamine en andere harddrugs. Er stonden ketels en vaten van 1.000 liter. ,,Een drugslab aan de rand van een woonwijk en bij bedrijven in de buurt is gevaarlijk”, aldus de politiewoordvoerster. Het onderzoek in het pand en het opruimen gaat nog tot laat in de avond duren. Het aangehouden aangehouden tweetal wordt verhoord. De politie onderzoekt hun rol in het geheel, mogelijk zijn er meer betrokkenen.

‘Nooit gekke dingen’

Omwonende Frans van de Zande uit Esch zag de politie-inval woensdag rond 7.00 uur gebeuren. Passanten, op weg naar hun werk, moesten zich identificeren. ,,Het zag echt zwart van de agenten”, vertelt hij. ,,Ik heb nooit echt gekke dingen zien gebeuren op dit adres, alhoewel er ‘s avonds of nachts wel eens volk langskwam. Maar ik heb nooit gedacht dat er criminele zaken gebeurden.” 

De inval werd gedaan door een aanhoudingsteam van de politie. Bij de woning is een voertuig door de politie in beslag genomen die bij de buren, een garagebedrijf, was gehuurd. 

Burgemeester 

Het is nog niet bekend of de burgemeester van Haaren de woning gaat sluiten. Dat gebeurde eerder wel met drugspanden, bijvoorbeeld eind vorig jaar werd een drugslab aangetroffen op landgoed Haarendael in Haaren. Die ruimten gingen toen een half jaar op slot. De gemeente Haaren verwacht hier morgen meer over te kunnen meedelen. 

Drugslab in Esch.
Volledig scherm
Drugslab in Esch. © Bart Meesters/Meesters Multi Media
Drugslab in Esch.
Volledig scherm
Drugslab in Esch. © Bart Meesters/Meesters Multi Media
Drugslab in Esch.
Volledig scherm
Drugslab in Esch. © Bart Meesters/Meesters Multi Media
Drugslab in Esch.
Volledig scherm
Drugslab in Esch. © Bart Meesters/Meesters Multi Media
Vaten en tonnen in het drugslab in de kelder in Esch.
Volledig scherm
Vaten en tonnen in het drugslab in de kelder in Esch. © Bart Meesters
Jerrycans bij het drugslab in Esch.
Volledig scherm
Jerrycans bij het drugslab in Esch. © Bart Meesters
Vaten en tonnen in het drugslab in de kelder in Esch.
Volledig scherm
Vaten en tonnen in het drugslab in de kelder in Esch. © Bart Meesters
De garagedeur van het drugslab.
Volledig scherm
De garagedeur van het drugslab. © Bart Meesters
Bart Meesters/Meesters Multi Media
Volledig scherm
Bart Meesters/Meesters Multi Media © Drugslab opgerold in Esch.
Drugslab in woning in Esch
Volledig scherm
Drugslab in woning in Esch © Meesters Multi Media/Bart Meesters
BD
Volledig scherm
BD © SEON aan het werk bij een drugslab in Esch.