Er wordt een lange vlonder aangelegd in de beemd bij de Konijnshoolsedreef in Boxtel, vlakbij de redoute.
Volledig scherm
Er wordt een lange vlonder aangelegd in de beemd bij de Konijnshoolsedreef in Boxtel, vlakbij de redoute. © Domien van der Meijden

Grote vlonder in beemd bij Stapelen: ommetje met droge voeten

BOXTEL - Het is een kaalslag van jewelste aan de Konijnshoolsedreef in Boxtel. De houtopstand in de bermen van het laantje, een veel gebruikte wandelroute achter het Jacob Roelandslyceum, zijn links en rechts flink gekortwiekt. Maar het is de bedoeling dat hiermee de laanstructuur van het weggetje naar Stapelen weer in oude luister wordt hersteld.

Rechts in de beemd langs de Dommel verschijnt nu ook een lange vlonder van een paar honderd meter. Dat gaat horen bij het landschapspark van kasteel Stapelen, waar je straks met droge voeten mooi over het natte grasland een ommetje kan maken.

Tekst loopt door onder de foto

Het gebiedje van de Dommelbimd, vlak bij Stapelen, staat goed onder water.
Volledig scherm
Het gebiedje van de Dommelbimd, vlak bij Stapelen, staat goed onder water. © Domien van der Meijden

Mark van der Heijden van Houtverwerkingsbedrijf Fransen bv uit Deurne is er flink aan de slag. ,,We hebben eerst eiken palen in de bodem getrild. Die worden straks nog wat ingekort. Daar komt een reling langs. Boven het grasveld leggen we de planken op de vlonder. We zijn nu een week bezig, maar nog wel een week of twee onderweg voor het klaar is.”

Tekst loopt door onder de foto

Over een week of twee is het maken van de vlonder klaar.
Volledig scherm
Over een week of twee is het maken van de vlonder klaar. © Domien van der Meijden

Vanaf de vlonder heb je mooi uitzicht op een grote brede sloot die een favoriete biotoop is voor kikkers en salamanders. En dus ook bij de ooievaars die regelmatig vlakbij Stapelen op hun nest neerstrijken en hier een hapje komen eten. Ook de redoute is nu goed zichtbaar. Die redoute is een paar jaar geleden hier in ere hersteld. Die redoutes had Boxtel ooit een stuk of twaalf.

Redoutes om Belgen tegen te houden

De Boxtelse redoutes werden in februari 1839 aangelegd door het leger van de Noordelijke Nederlanden, en moesten het leger van de opstandige Belgen tegenhouden als die ons land zouden proberen te veroveren. De Belgen kwamen overigens niet. Al op 19 april 1839 werd in Londen de vrede getekend en ontstond België als een zelfstandige staat.

  1. Fitter dan fitboy Ronny
    Column

    Fitter dan fitboy Ronny

    Squads. Lunges. Burpees. Het is alweer twee weken geleden dat ik een virtuele sportles volgde. Met Basic Fit’s Ronny vanuit zijn woonkamer als drill instructor. ‘Dit is echt supertof. Gaan we tijdens deze quarantaine elke dag doen!’, zei ik toen nog. Nu, inmiddels veertien dagen later, kan ik niet anders dan constateren dat ik vooral rondjes met de hond en wandelingen van laptop via fornuis naar wasmachine en weer terug gemaakt heb. En dat het weliswaar elke dag joggingbroekendag was, maar dat er verdacht weinig gejogd is.