Volledig scherm
In de raad van Haaren werd vanavond duidelijk dat die gemeente beleggers die koopwoningen wegkapen voor de neus van onder meer starters de voet dwars gezet wordt met een anti-speculatiebeding. © Johan van Grinsven

Haaren gaat woningspeculanten voet dwars zetten

HAAREN - Haaren gaat het anti-speculatiebeding snel weer invoeren. Dat stelde wethouder Harry van Hal (CDA, volkshuisvesting) vanavond in de gemeenteraad van Haaren. Directe aanleiding daartoe is de aankoop van enkele woningen door beleggers in een woningbouwproject dat vooral voor starters bedoeld was. 

CDA-raadslid Frank de Werdt kaartte deze kwestie vanavond in de gemeenteraad aan. Hij heeft vernomen dat van de vijftien woningen, waarvan twaalf voor starters, die zijn gebouwd op het terrein waarop voorheen de Haarense basisschool De Klim-Op stond, er drie door beleggers zijn opgekocht. Zeker een ervan wordt voor een forse prijs verhuurd, volgens De Werdt gaat het om 1.200 euro per maand. ,,Dat soort bedragen is voor starters niet op te brengen", aldus de CDA’er.   

Bij de verkoop van deze woningen was geen zogeheten anti-speculatiebeding van toepassing. Zo'n beding houdt in dat de koper zelf in de gekochte woning dient te trekken. Dat beding is tijdens de afgelopen economische crisis afgeschaft door de gemeente Haaren, meldde Van Hal aan de gemeenteraad. 

Niet nieuw

Het college van Haaren wist nog niet dat speculanten woningen in het genoemde project hebben gekocht. ,,Maar het fenomeen is niet helemaal nieuw. We hebben er in 2017 ook al een keer mee te maken gehad. Maar toen is er vanuit de gemeente voor gekozen om die omissie niet te repareren. Wij vinden deze ontwikkeling absoluut onwenselijk en gaan daarom weer invoeren dat wie een woning koopt er zelf in moet gaan wonen”, aldus Van Hal.  

Hij betreurt de inmenging van speculanten in het Klim-Op-project, maar kan er niets meer aan veranderen. Overigens geldt zo'n anti-speculantenbeding alleen voor de eerste koper, aldus Van Hal.