Volledig scherm
Engeltje Witlox speelt een rol in het toneelstuk over de bevrijding van Haaren dat in oktober te zien is in gemeenschapshuis Den Domp. Hij was een verzetsheld, omdat hij als bode bij Van Gend & Loos in bezettingstijd pakjes en brieven voorbij het prikkeldraad van Kamp Haaren smokkelde. © Collectie Gedenkplaats Haaren

Haaren herdenkt 75 jaar bevrijding met toneelstuk

Bevrijding 75 jaarHAAREN - De weg naar de vrijheid. Zo heet het toneelstuk dat op 26 en 27 oktober wordt uitgevoerd in Den Domp in Haaren.  Het gaat over Haaren in de oorlog en tijdens de bevrijding. Een flink aantal organisaties zetten hun schouders onder dit toneelstuk, dat onderdeel is van een heel programma in gemeenschapshuis Den Domp vanwege 75 jaar bevrijding. 

Op het toneel staan straks lokale spelers van de Katholieke Bond van Ouderen en de Haarense revue, maar ook enkele voetballers van vv Nemelaer, vertelt co-regisseur Jos Denissen. Den Domp zal twee dagen in het teken staan van de herdenking van Wereldoorlog II en de bevrijding van de Duitse bezetters. Er zijn onder meer filmfragmenten te zien en een expositie. Ook weerklinken de verhalen van Haarense ooggetuigen van oorlog en bevrijding, aldus Denissen. ,,Nu kan dat nog. We willen hun verhalen graag doorgeven aan de jeugd. Verhalen over de oorlog, Kamp Haaren, de bevrijding van Haaren en de rest van Nederland.”

Live-muziek

In de organisatie zitten vertegenwoordigers van KBO, Haarense revue, muziekvereniging Sint-Gregorius, vv Nemelaer en BigBand 4 Swing. Zij zijn de plannen nog aan het smeden, aldus Denissen. ,,De precieze invulling bepalen we na de vakantie. Er leven veel ideeën. Iedereen is enthousiast. We willen ook heel graag scholen bij deze herdenking betrekken.” 

Na de zomer moeten ook de repetities voor het toneelstuk, dat zo'n tweeënhalf uur duurt, op stoom komen. ,,We gaan vanaf 4 september iedere woensdagavond repeteren. Er doen ongeveer dertig spelers aan mee. En wat ook bijzonder is: er zal livemuziek te horen zijn, tijdens de opvoeringen.”