De problematische kruising van Molenstraat, Torenstraat en N65 bij Helvoirt.
Volledig scherm
De problematische kruising van Molenstraat, Torenstraat en N65 bij Helvoirt. © Peter De Bruijn

Haaren kan zijn zegje doen over grote ombouw N65

HAAREN - Het was spannend of de grote ombouw van de N65 door kon gaan, vanwege de stikstofperikelen. Maar die lijken toch geen roet in het eten te gooien. Daarom ligt het zogeheten ontwerpplan voor deze grote klus in Haaren ter inzage. Dat betekent dat Haarenaren er hun visie op kunnen geven of er bezwaar tegen kunnen maken.

Voor de gemeente Haaren vormt vooral het oversteken van de N65 voor fietsers een groot probleem. Vooral bij Helvoirt speelt dit, omdat veel scholieren dagelijks de weg moeten oversteken om in Vught naar school te gaan. Verder is de doorstroming van het verkeer ter hoogte van het kruispunt van Torenstraat, Molenstraat en N65, in de ochtend en avond, een probleem.

Geen infoavond vanwege corona

Haaren zorgt ervoor dat het plan tot en met 1 mei is in te zien. Vanwege de coronacrisis is er geen informatieavond gepland. Op www.haaren.nl/N65 staat meer informatie. 

Dat stikstof geen probleem meer is, komt onder meer door enkele maatregelen die de partners in dit project - gemeenten Haaren, Vught en Den Bosch, provincie, rijksoverheid en Rijkswaterstaat - hebben genomen. Zo verdwijnen de verkeerslichten, wat stilstaande en optrekkende auto’s voorkomt. Verder dragen ook de verdiepte ligging en geluidschermen positief bij aan de neerslag van stikstof op de omgeving en natuurgebieden.

Klaar in 2024

Omdat een deel van de N65-reconstructie bij Helvoirt op Vughts grondgebied plaatsvindt, moet die gemeente er ook haar fiat aan geven. Die procedure loopt daar ook. 

Nu het ontwerpplan er ligt, kan de eerdere planning doorgaan, aldus de gemeente Haaren. Dat betekent dat naar verwachting de ombouw van de drukke weg tussen Den Bosch en Tilburg na de zomer van 2021 van start kan gaan. Het karwei zou dan in 2024 klaar kunnen zijn.