Volledig scherm
Als je afval wil scheiden, kun je zelf aan de slag met een goed systeem, vindt klusvrouw Hieke Grootendorst. © Shutterstock

Haaren scheidt afval beter maar gaat in 2020 toch meer betalen: ‘Vreemd dat de heffing omhoog gaat’

HAAREN - Inwoners van de gemeente Haaren gaan in 2020 meer betalen voor hun afval. Het vastrecht gaat van 102 euro omhoog naar 119 euro. Daar komt een bedrag per keer bovenop dat de grijze afvalbak aan de weg wordt gezet. Wie zijn afvalbak van 140 liter buitenzet, betaalt daar per keer acht euro voor, in plaats van de huidige zeven euro. 

Donderdagavond werd de verordening van de afvalstoffen- en reinigingsheffing en de daarbij behorende tarieventabel unaniem aangenomen door de gemeenteraad. Zij het met de nodig tegenzin door de VVD, bij monde van Boy Scholtze: ,,We zijn niet blij met deze afvalstoffenheffing. We scheiden het afval beter, vreemd dat de heffing nu toch omhoog gaat.” 

Wrang

Daarmee doelde Scholtze op langlopende contracten met de afvalverwerker. ,,Doordat we zo goed scheiden in Haaren en niet meer aan de afgesproken hoeveelheid restafval komen, moeten we meer betalen. Wrang. Maar dit is een technische uitwerking van een democratisch genomen besluit, dus we gaan akkoord.” 

Festival Futura 

Ans Beijens van het CDA verwees naar de afvalkraam tijdens het onlangs gehouden Festival Futura. ,,Daar bleek dat veertig procent van het restafval tóch gft-afval is. Daar moeten we meer aandacht aan besteden.” Ook Beijens was van mening dat een betere scheiding geld zou moeten opleveren. Maar wethouder Martien Vromans gaf een andere werkelijkheid weer: ,,Het uitgangspunt van de afvalstoffenheffing is dat het honderd procent kostendekkend moet zijn.” 

Ter geruststelling van de inwoners van Haaren: de afvalstoffenheffing in Gestel valt een stuk hoger uit.