Volledig scherm
Jan van Ginneken © Johan van Grinsven/BD

Haarenaar moet D66 Oisterwijk nieuw leven inblazen

HAAREN - Het is een Haarenaar die D66 in Oisterwijk uit het slop moet trekken. Die partij wil in november 2020 namelijk zelfstandig meedoen aan de verkiezingen voor de 'nieuwe’gemeente, dus inclusief Haaren. Ze stapt daarom uit de progressieve krachtenbundeling PrO. 

Met de 27-jarige Jan van Ginneken uit Haaren hoopt D66 eigenmachtig meer dan één raadszetel te bemachtigen in de nieuwe Oisterwijkse gemeenteraad. Van Ginneken is ondanks zijn jonge leeftijd al aan zijn tweede termijn bezig in de raad van Haaren, voor Progressief'96. 

Eerste liefde

Voor hij zich bij die partij voegde, was hij al lid van D66. ,,Mijn eerste politieke liefde inderdaad. Aangezien er geen Haarense D66-afdeling was, ben ik bij Progressief terecht gekomen.”

Quote

Ik hoop mijn studie af te ronden net na de verkiezin­gen van november 2020. Door de politieke drukte loop ik wat vertraging op.

Jan van Ginneken, progressief'96 Haaren en D66 Oisterwijk

Van Ginneken is bezig aan het laatste jaar van zijn studie Bestuurskunde aan Avans Hogeschool in Den Bosch. Momenteel loopt hij stage bij sociaal werkbedrijf Weener XL in Den Bosch. Die studie wil hij afronden na de verkiezingen die vanwege de herindeling van Haaren eind volgend jaar op de rol staan. ,,Die afronding is namelijk een half jaar later dan ik eerder had gepland. Want het wordt druk, met mijn gemeenteraadswerk in Haaren, de Oisterwijkse D66-afdeling nieuw leven inblazen en de voorbereidingen voor de verkiezingen.”

Afwijken van partijkeuze

Met zijn keuze voor D66 wijkt hij af van de koers die zijn partij Progressief'96 na maanden van verkennende gesprekken voor samenwerking in de buurgemeenten na de opsplitsing van de gemeente Haaren. In Vught gaat ze samenwerken met PvdA-GroenLinks en D66, in Boxtel met Combinatie’95 en in Oisterwijk met PrO. Voor Tilburg heeft de Haarense partij geen keuze gemaakt, omdat daar geen verkiezingen plaats hebben vanwege de opsplitsing van de gemeente Haaren. 

Quote

Logisch dat ik in Oisterwijk kies voor mijn eigen partij, D66.

Jan van Ginneken, Haaren

Van Ginneken over het afwijken van die partijkeuze: ,,Ik heb mijn eigen afweging gemaakt.Op het moment dat die keuze is gemaakt, was er nog geen sprake van een afsplitsing van D66 van PrO. Nu die er wel komt, is een  andere situatie ontstaan. Logisch dat ik als D66'er voor mijn eigen partij kies.”

Ambities

Van Ginneken is misschien niet het meest uitgesproken Haarense raadslid; hij komt wel consequent op voor de zwakkeren in de lokale samenleving. Over zijn ambities in Oisterwijk wil hij nog niet veel kwijt. ,,Eerst gekozen worden door de leden en dan samen een verkiezingsprogramma opzetten, de 34 D66-leden die we in Oisterwijk hebben mobiliseren en  een campagne opzetten.” 

Woensdag 20 november moeten de leden van D66 in Oisterwijk definitief instemmen met de zelfstandige koers van de partij. Van Ginneken moet ergens komend half jaar bekrachtigd worden als lijsttrekker, tijdens een algemene ledenvergadering.   

Gebakken peren

PrO zit na het terugtrekken van D66 met de gebakken peren. Toch kan die keuze niet als een verrassing komen. D66-leden waren niet gelukkig met de koers die PrO de afgelopen jaren heeft gevaren. De toon in de politieke arena was wrang en negatief, zei D66-voorzitter Marius Rovers in 2017. Zijn partij hield in de aanloop naar de verkiezingen van maart 2018 een reeks eigen bijeenkomsten. Er was ook al sprake van dat de partij zelfstandig aan die raadsverkiezingen ging doen, maar het schortte toen aan verkiesbare kandidaten. 

De Oisterwijkse partij PrO ontstond in 2005 als samenbundeling van PvdA, GroenLinks en D66. Nu die laatste uit het samenwerkingsverband stapt, zal PrO zichzelf opnieuw moeten gaan uitvinden. En dat na tal van eerdere tegenslagen. Zo stapte de eigen wethouder Jan de Laat op na onmin met zijn fractie. Later zou hij als eenmansfractie de zetel van het vertrekkende PrO-raadslid Ruud van der Star wegkapen.

 1. Amerikaanse hockeyscouts strijken neer op sportpark Molenwijk in Boxtel

  Amerikaan­se hockey­scouts strijken neer op sportpark Molenwijk in Boxtel

  BOXTEL - College sport in de USA: welke talentvolle avontuurlijk ingestelde en ambitieuze sporter droomt daar niet van? Een klein leger aan hongerige hockeyscouts -verbonden aan maar liefst 23 Amerikaanse universiteiten- streek zondag neer op sportpark Molenwijk, naarstig op zoek naar talent. Welgeteld 35 jonge hockeyvrouwen uit alle windstreken deden er op hun beurt alles aan om zich ‘in the picture’ te spelen.
 2. Zoeken naar de ‘skonste plekskes’ in Meierijstad
  Column

  Zoeken naar de ‘skonste plekskes’ in Meierij­stad

  SCHIJNDEL - De Glazen Boerderij? Dat ene plekje midden op de Dommel of het fietsenhok van je oude school? De gemeente is op zoek naar jouw mooiste plekjes van Meierijstad. Iedereen mag 10 iconen nomineren en samen met de VVV’s en het UITpunt brengt ze vervolgens de 100 mooiste van Meierijstad - a.k.a. de M100 - in kaart. Waarom? Geen idee, maar ik heb zo’n vermoeden dat we een eigen Monopoly-spel of Lonely Planet krijgen. Minstens.