Volledig scherm
PREMIUM
Haarendael in betere tijden © Marc Bolsius

Haarendael kost Haaren nog eens 40.000 euro, rekening loopt op tot dik boven 4 ton

MET HISTORISCH OVERZICHTHAAREN - Weer moet de gemeente Haaren de beurs trekken voor landgoed Haarendael. Terwijl ze niet de eigenaar van het complex is, moet ze er toch weer 40.000 euro aan uitgeven. Tot die kosten wordt Haaren min of meer gedwongen. Haarendael is namelijk een rijksmonument en het is de verantwoordelijkheid van de gemeente om daarop namens het Rijk de controle uit te oefenen.

Zeker nu een groot deel van het complex bij de brand van 31 augustus is verwoest, is er veel werk aan de winkel voor de gemeente. Ook overlegt ze met tal van partijen, onder meer of het hoofdgebouw in ere hersteld kan worden. Het gaat onder meer om eigenaar Wim Vugts, projectontwikkelaar Lithos Bouw & Ontwikkeling, de gemeente Oisterwijk, provincie Noord-Brabant, Gedenkplaats Haaren, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de Omgevingsdienst, Stichting Maatschappelijk Platform Haarendael en ingenieursbureau Lakerveld.

  1. Agent blikt terug op fatale brand in café De Kom in Boxtel: ‘Er stond een auto vol met sinterklaascadeaus’
    PREMIUM

    Agent blikt terug op fatale brand in café De Kom in Boxtel: ‘Er stond een auto vol met sinter­klaas­ca­deaus’

    BOXTEL - Bij een grote brand in café de Kom in Boxtel kwamen veertien jaar geleden, twee dagen voor Sinterklaas, vier mensen om. Een vader, moeder en hun twee jonge kinderen. Een brand die veel impact had op de hele gemeenschap. De politieagent die er die 3 december 2005 als een van de eersten bij was, blikt er nu op terug, in een emotionele video. ,,Er werd een auto vol sinterklaascadeautjes gevonden, bedoeld voor de kinderen.”