Volledig scherm
Jeugdcircus Il Grigio heeft over talent niet te klagen © Chris Korsten

Haarense circus Il Grigio is weer losgegaan

HAAREN - Ieder kind laten 'shinen', zowel in de piste als op de tribune. Daar draait het om bij de jongste show van het Haarense jeugdcircus Il Grigio. De voorstelling, met de toepasselijke naam Shine, toont nadrukkelijk aan dat het talent zich op allerlei manieren kan manifesteren.

Manege Het Edele Ros aan de Bossebaan is voor de jaarlijkse happening volgens traditie omgetoverd tot een volwaardig circus met een tribunecapaciteit van negenhonderd zitplaatsen. Al direct bij binnenkomst belandt de bezoeker -mede dankzij de karakteristieke rood-gele kleurstellingen- in een andere wereld dan gebruikelijk. "Hier gaan we de komende twee weken weer knallen", verzekert Suzanne van Elderen, als vrijwilliger al jaren nauw betrokken bij het jeugdcircus. 

‘De Grijze’

Het initiatief, dat stamt uit 1961, is gelanceerd door de maatschappelijk geëngageerde dorpspastoor Verrijt. De inmiddels overleden geestelijke constateerde indertijd dat veel boerengezinnen 's zomers (vrijwel) nooit op vakantie gingen. Vandaar dat-ie op zoek ging naar een alternatieve vorm van vrijetijdsbesteding. De circusnaam ontleende hij aan de hond Il Grigio (De Grijze) van de bekende Italiaanse jeugdvriend Don Bosco. "Binnen ons circus is in principe alléén plaats voor de inbreng van de jeugd uit de kern Haaren, in de leeftijd van 4 tot 18 jaar. In de regel mogen ze zelf kiezen welk(e) talent(en) ze tot bloei willen brengen. Dat gebeurt dan tijdens de wekelijkse trainingen die overigens op dezelfde locatie plaatsvinden. Wanneer ze de leeftijdsgrens gepasseerd zijn, houdt hun rol in de piste simpelweg op. Maar niet getreurd, velen gaan door als vrijwilliger. Zelf ben ik er ook zo eentje. Als je eenmaal met het Il Grigio-virus bent besmet, kom je er niet snel meer van af", vervolgt Van Elderen.

Op deze zaterdagmiddag zetten bij de eerste show (in een reeks van twintig) toch al gauw vierhonderd belangstellenden een voet over de drempel. Spreekstalmeester Bas(Stan Verhoeven), herkenbaar aan z'n hoge zwarte hoed en een rood jasje, heet het hooggeëerde publiek van harte welkom. In totaal etaleren ruim zestig jeugdige artiesten hun circustalent. Ze zijn veelal gestoken in fraaie kostuums met de nodige glitters. De een blijkt goed te zijn in jongleren of de clown 'uithangen', de ander in het balanceren op een eenwieler of in goochelen. Opmerkelijk is dat de meeste acts veel snelheid herbergen, vooral wanneer de allerkleinsten in actie komen. Vanzelfsprekend is er ook volop aandacht voor acrobatiek. Mirre Rovers(17) en Kathleen Weijtmans(16) zijn er bedreven in. "Ik heb ooit in Oisterwijk bij Taxandria geturnd. Dat verklaart misschien waarom ik bepaalde technieken beheers", geeft Rovers na afloop prijs. 

Wilde dieren schitteren door afwezigheid. Wél maken twee dolenthousiaste hondjes hun opwachting: de labradoodle Boomer én het boomerhondje Pipp. Dat doen ze onder begeleiding van hun 'baasjes' Vera Bontenbal en Jens Sterke. Hun watervlugge kunstjes zorgen voor veel vermaak onder het aangenaam verraste publiek.
Het programma draait tot en met 28 juli. De aanvang is dagelijks om 14.00 uur, aangevuld door vier extra voorstellingen.

Volledig scherm
Een aanzienlijk deel van het jeugdige circusgezelschap Il Grigio zorgde zaterdagmiddag tijdens de ouverture van de show Shine voor de nodige opwinding in Haaren © Chris Korsten
Volledig scherm
Het moment suprême van een willekeurige souplesse-act met een hoepel © Chris Korsten