Volledig scherm
Gezellige drukte tijdens de Vrijmarkt in Halder. © Roel van der Aa

Halderse voorjaarsfeesten trekken mensen uit de hele regio

HALDER - De Halderse voorjaarsfeesten staan als een huis. Afgelopen weekend was het weer zover. Muziek, de kinderkermis en de uitgebreide vrijmarkt trokken veel mensen uit de hele regio.

Eurosongfestival? Het maakte niks uit: op zaterdagavond kwamen veel bezoekers in de Halderse feesttent luisteren naar de band Twenty Sicks. “Nóg meer mensen dan voorgaande jaren”, liet Arie van Erp van de organiserende carnavalsvereniging De Dors(t)vlegels weten. Ook de vrijmarkt met 110 kramen trok gisteren veel publiek. “Ik denk dat dit evenement niet alleen het hoogtepunt voor Halder is, maar voor heel Gestel”, aldus Van Erp. “Inmiddels woont niemand van de Dors(t)vlegels nog in Halder, maar dit blijven we organiseren! Het is een idyllische plek, goed bereikbaar, gemoedelijk. En met een knipoog naar de Romeinse tijd toen dit een handelsknooppunt was.” 

In de tuin

Ook anno 2019 wisten koopjesjagers en verzamelaars hun slag te slaan. Zoals Jill Biolek die varens kocht van Arie Stekelenburg. “We gaan een varentuintje maken aan de zijkant van ons huis.” Voor Stekelenburg, die een kraam voor zijn huis had, en een plantenmarkt op zijn oprit, betekenen de voorjaarsfeesten bovenal veel gezelligheid. “Wildvreemden komen even koffie- of theedrinken in de tuin. Ik geniet van al die contacten en gezelligheid.”

Gemoedelijk en altijd druk

Die gezellige sfeer, daar was iedereen het wel over eens. Ook verkoper Marc Schepers uit Lieshout. “Gemoedelijk hier en altijd druk.” Schepers had een breed boekenaanbod, en bezoeker Hans Goossens uit Den Bosch kon dan ook goed bij hem terecht. “Ik heb de opdracht van mijn kleindochter om een paar delen van Dagboek van een Muts te kopen.”

Vele soorten kramen

Het aanbod op de vrijmarkt varieerde van kleding tot speelgoed en van houten beelden tot gereedschap als bankschroeven en pijpenbuigers. “Al dit gereedschap heb ik gebruikt in mijn werkzame leven”, legde Tijs Rullen uit. “Vier keer per jaar ga ik naar dergelijke markten om spullen te verkopen. Halder zit er altijd bij omdat ik het hier zo leuk vind.” Tussen de vele kramen stonden ook Goede Doelenkramen, zoals het Neupanefonds. “De dag na de aardbeving in 2015, in Nepal, was ik in het dorp Karmidanda”, aldus oprichter Guido de Bekker. “Ik wilde iets doen. Sindsdien koop ik spullen van een viltatelier in Kathmandu. Die verkoop ik hier weer en dat geld worden de studies van een aantal jongeren in Karmidanda betaald.”

Een eindje verderop, op een weilandje, vermaakten kinderen zich in de minikermis. “Deze combinatie van vrijmarkt en kinderkermis is heel fijn”, vond Pam Roelands uit Vught. “Laagdrempelig en echt een familieaangelegenheid. Voor elk wat wils.”