Volledig scherm
Knetterballen vormen volgens Wim van der Rijt uit Schijndel een grote bedreiging voor natuur en dieren. © BD

Hartenkreet: Stop alsjeblieft met verkoop van knetterballen

SCHIJNDEL - ‘Stop alsjeblieft met de verkoop van die knetterballen'. Dit is kort gezegd de vraag die Wim van der Rijt uit Schijndel per brief stelde aan tien bedrijven in de gemeente Meierijstad die knetterballen verkopen. 

Volgens de voorzitter van de wijkraad Plein in Schijndel vormen deze knetterballen een grote bedreiging voor natuur en dieren. Dit vuurwerk - ook wel kindervuurwerk genoemd - is het hele jaar door verkrijgbaar en mag je ook het hele jaar door afsteken. Het zijn kleine plastic balletjes die letterlijk ‘knetteren'. ,,Wat ze vergeten is dat die knetterballen plastic rotzooi achter laten. Vorig jaar heb ik een halve zak vol opgeraapt bij ons in de wijk.” 

‘Héél schadelijk’

Van der Rijt: ,,Vaak worden die plastic dopjes versnipperd door maaimachines. Vogels en andere dieren zien die plastic snippers voor voer aan, héél schadelijk dus.” 

Het stelt Van der Rijt teleur dat hij slechts één reactie van een bedrijf terug kreeg. ,,Alleen Action reageerde. Die halen de knetterballen eventueel volgend jaar uit de schappen, voor dit jaar was het al te laat.”