Volledig scherm
Een foto van tientallen actievoerders in Boxtel, gemaakt door een actievoerder zelf. Ze zitten tussen de hokken. © Instagram/Katxanastasia

Hebben varkens in stal Boxtel dierenziekte opgelopen? Bloedprikken moet duidelijkheid geven

BOXTEL - Een bloedprik bij de varkens van de bezette stal in Boxtel bepaalt maandag mogelijk de toekomst van de dieren. Het is drie weken geleden dat meer dan 150 activisten de varkensstal in Boxtel binnendrongen en bezetten. Geen dier mocht de stal verlaten, omdat risico op besmetting met een dierenziekte nog steeds aanwezig is. 

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is er een gevaar dat de dieren een ziekte hebben opgelopen, omdat meer dan 150 dierenactivisten de stal drie weken geleden binnendrongen en een dag lang bezetten. ,,Als wij een stal binnengaan, ontsmetten we ons van top tot teen. Maar deze bezetting voldeed niet aan de hygiënemaatregelen”, zegt Frederique Hermie van de NVWA tegen deze krant. 

Omdat de activisten er binnen zijn geweest, moest de stal minstens drie weken dicht. Dat komt omdat de incubatietijd voor sommige ziekten enkele weken is. Voor die tijd is het onmogelijk in te schatten of een dier ziek is.

De dierenactivisten van Meat the Victims wisten van dit risico en bereidden zich daarom voor: ze kochten speciale witte pakken, die ze over hun kleding droegen (met uitzondering van hun zwarte activisten t-shirt). En ze zetten een badje met ontsmettingsmiddel voor de deur. Daar moest elke activist met zijn schoenen instappen, voordat de stal werd binnengegaan. 

Op de foto met biggen

Volledig scherm
Een activiste van Meat the Victims met een big in haar armen. © Facebook, A bowl of happiness

Maar die voorzorgsmaatregelen waren niet genoeg, zo concludeerde de NVWA. Specialisten die stallen binnengaan, nemen een ontsmettingsdouche van top tot teen om het risico op het meebrengen van een ziekte te minimaliseren. Nu al drie weken mag er geen enkel dier de stal in of uit, omdat ‘zoveel mensen van buitenaf in aanraking kwamen met de varkens’. Activisten uit 26 verschillende landen zijn binnen geweest, waardoor de kans bestaat dat een ziekte uit een ander land de stal in is gebracht.

De activisten hielden de biggen vast in hun armen, om er mee op de foto te gaan. ,,Het grootste doel van ons was om beelden van binnenin de varkensstal naar buiten te brengen, om mensen bewust te maken van de pijn die de dieren elke dag hebben”, zei activiste Amber tegen deze krant.

Varkensboer Jeroen van Sleuwen, de stalhouder bij wie de actievoerders binnenvielen, had naar eigen zeggen slapeloze nachten achter de rug. Volgens hem hebben hij en zijn gezin het moeilijk nadat de activisten zijn boerderij, ruim tien uur lang hadden overgenomen. Dat liet hij weten in een brief aan PAUW. 

Bloedprikken: afsluitend onderzoek is vandaag

Volgens de NVWA is een gezondheidsrisico niet uit te sluiten. Daarom werden de varkens op het bedrijf de afgelopen weken extra goed in de gaten gehouden. Specialisten van de NVWA en de Gezondheidsdienst voor Dieren bezochten de afgelopen weken de varkenshouderij regelmatig om de dieren te monitoren. Tot nu toe is er nog niks aangetroffen in de stal. 

Vandaag is het afsluitende onderzoek. Van de dieren wordt bloed afgenomen, dat naar een lab gaat voor onderzoek. Over de gevolgen van een mogelijke besmetting wil woordvoerster Hermie nog niks zeggen. Voorman Wim Bens van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) vreesde dat de dieren moesten worden geruimd

,,Deze week komen wij met de resultaten”, zegt de woordvoerster. ,,Dan kunnen wij duidelijkheid geven over de toekomst van de stal.”

  1. Pleidooi voor meer bomen in Rechterstraat Boxtel
    PREMIUM

    Pleidooi voor meer bomen in Rechter­straat Boxtel

    BOXTEL - Meer bomen, die ook nog eens de kans krijgen om ‘mooi en groot’ te worden. Die moeten volgens milieuvoorman Jan Juffermans worden opgenomen in de plannen voor de opknapbeurt van de Rechterstraat in Boxtel. ,,Kijk naar Leiden en dichterbij Vught. Daar staan ze. Bomen zijn van groot belang tegen de groeiende hittestress door de klimaatontwrichting. Met name in het centrum”, aldus Juffermans in een brief aan de gemeenteraad.