Volledig scherm
Gouden bruidspaar Raaijmakers uit Zijtaart, Fotograaf: Van Assendelft/Jeroen Appels © Van Assendelft/Jeroen Appels

Het begon allemaal in de slaapkamer

ZIJTAART - Ze leerden elkaar kennen waar een goede date tegenwoordig eindigt: in de slaapkamer. Deze week vieren Bert en Thea Raaijmakers dat ze vijftig jaar getrouwd zijn.

,,Het is een raar verhaal, maar ik zag Thea voor het eerst in een slaapkamer in Zijtaart", vertelt Bert lachend. ,,Ik was timmerman en was daar bezig met een klus. Thea had toen nog een ander vriendje, maar dat was al snel afgelopen toen ze mij zag. De vonk sloeg direct over.”

Behalve timmerman is Bert ook beheerder van het dorpshuis in Zijtaart en conciërge geweest. Eerst bij de muziekschool, later bij Pius X-mavo in Veghel. ,,Ik was een manusje van alles", vertelt hij. In 2000 startte hij een eigen bedrijfje, waar hij nu - ondanks zijn 75-jarige leeftijd - nog steeds druk mee is. Thea (69) heeft altijd thuis gewerkt. ,,Ze vindt het heerlijk om te knutselen en om in de tuin te werken. En da's maar goed ook, want als ik het zou moeten doen, kwam er niks van die tuin terecht.”

De grote hobby van Bert is altijd de fanfare geweest, waar hij nog steeds van kan genieten. Hij is tien tot vijftien jaar secretaris en penningmeester geweest en heeft daarnaast ook twintig jaar in de dorpsraad gezeten. In 2002 ontving hij een koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten. ,,Daar ben ik nog steeds heel trots op.”

Wat het geheim is van het koppel? Heel simpel: ,,Er is geen geheim. Er is bij ons nog nooit een deur geklapt, om het zo maar te zeggen. We zijn het altijd eens met elkaar. Als er iets is, gaan we het gesprek aan. Geen kapsones. Ik kan me niet herinneren dat we in de afgelopen vijftig jaar ooit ruzie hebben gehad.”