Volledig scherm
Virgin in actie, met onder meer zanger Jan van den Berg en de doorgewinterde gitarist Gert-Jan Mathijsen die vooral indruk maakte met het imiteren van Edje van Halen © Chris Korsten

Het ging er soms lekker gek aan toe bij 't Grifke in Schijndel

SCHIJNDEL - Samen even terug naar die goeie ouwe tijd. Gespreksonderwerpen waren er genoeg bij de reünie van de voormalige Schijndelse discotheek 't Grifke. ,,Het was hier altijd 'verrèkkes' gezellig en druk. En er was bijna nooit trammelant.”

Honderden kroegtijgers en -tijgerinnen van weleer plus hun introducés zijn vrijdagavond naar het 'feestgebied' rondom de cafés De Hopbel en het Tramhuys gekomen om allerlei herinneringen op te halen. Op een steenworp afstand van de plek waar het ongeveer een kwart eeuw lang feest was, totdat in 1998 een verwoestende brand een abrupt einde maakte aan al het vertier. 

Kortsluiting de boosdoener

,,Een kortsluiting boven de dansvloer, ergens bij de verlichting, was de boosdoener. Het raakt me nog steeds als ik die plek passeer", vertelt Rob Berning. Zes jaar eerder nam hij samen met Bert Kronenburg de uitgaansgelegenheid over van Toos Boeren. ,,Ik heb alles bij elkaar een kleine twintig jaar de tent gerund. De eerste tien jaar samen met mijn man Ad, die in 1982 is verongelukt. Hotel Amicitia stond indertijd te koop, en na een grondige verbouwing zijn we vol goede moed van start gegaan. We hadden in het begin nooit gedacht dat het zó'n succes zou worden", memoreert de inmiddels 70-jarige Boeren.

Elk weekend stampvol

 ,,Het zat elk weekend stampvol, meestal al om een uur of zeven. Oók iedere zondag was het bal. De mooiste herinnering? Oei, da's een moeilijke. Los van de inbreng van onze deejays hadden we dikwijls op de zaterdagavond live-optredens. Twee keer hebben we Normaal te gast gehad. Op het eerste gezicht waren het ruige mannen; het dak ging eraf toen ze Oerend Hard begonnen te spelen! Maar achter de schermen waren het lieve jongens.”

Koeien melken op het podium

,,Een ander hoogtepunt was het wedstrijdje koeien melken op het podium. Haha, dat was me toch een happening", springt het vroegere manusje-van-alles Bert van den Oetelaar bij. ,,De Dierenbescherming had nog gebeld, maar er was niks aan het handje." Hij is een volle neef van Boeren én ex-zwaargewicht boksen André van den Oetelaar alias d'n Toet die zich jarenlang heeft bemoeid met de 'crowdcontrol' van 't Grifke. ,,De koeien waren afkomstig van onze stal", vult Gijs van den Heuvel aan. ,,Aan de wedstrijd deed welgeteld één 'mèdje' mee, de rest waren mannen."

,,Als ik terugdenk aan al die jaren, kan ik gerust stellen dat we veel gekkigheid hebben meegemaakt. Wat te denken van Theo de King die met gitaar en al op een pony ging zitten en 'Mexico' begon te zingen?", lepelt ex-barvrouw Paula Steenbakkers op. 

Deejays van toen

Terwijl de ene na de andere anekdote voorbijkomt, draaien de deejays van toen hun platen. Toon Wouters, Wim de Laat, Leon van Nuland en Roland Brockholz mogen plaatsnemen achter de knoppen. Ze worden afgewisseld door een live-performance van Virgin, een band die vroeger regelmatig optrad in 't Grifke. Gitarist Gert-Jan Mathijsen demonstreert dat hij het vak nog niet is verleerd. Scheurende en prikkelende gitaarriffs vermengen zich in de ruimte, alsof de tijd stil is blijven staan...