Volledig scherm
Peter van de Ven © Noor Reigersman

Het Schijndel van... Peter van de Ven

SCHIJNDEL - Een instrument bespelen, nee dat lukt hem niet. Maar organiseren des te beter. Peter van de Ven (68) is voorzitter van de Koninklijke Harmonie St. Cecilia Schijndel.

,,Voor mijn werk heb ik ruim zes keer de aarde rondgereden. Altijd met klassieke muziek op, héérlijk. Ik ben ook dol op harmonie en taptoe. Laatst zag ik een ventje op een saxofoon spelen die bijna groter was dan hijzelf. Daar kreeg ik rillingen van. Ongelooflijk dat je uit een stuk gebogen metaal zulke mooie muziek kunt maken." 

Quote

Eerst was het niet cool om lid te zijn, nu wel.”

Peter van de Ven

Anderhalf jaar geleden werd Van de Ven voorzitter van de Harmonie. Met een duidelijk doel: meer jeugd erbij. ,,De gemiddelde leeftijd van de leden was toen 67. Er is twee generaties geen muziekles geweest op school. Nu gelukkig weer wel. Afgelopen december had de jeugd het foute-truien-concert in De Vink. Helemaal vol was het. 28 nieuwe jeugdleden meldden zich toen aan. Er zijn er nu vijftien van over. Je weet niet hoelang ze blijven, maar nu zijn ze er in elk geval. Deze zomer hebben ze een optreden in de Efteling. Ze regelen alles zelf. Er is een jeugdcommissie en eentje van hen zit ook in het bestuur. 't Loopt heel soepel. Het is een hechte groep en dat trekt weer nieuwe leden aan. Ze variëren in leeftijd van 14 tot 22 jaar. Eerst was het niet cool om lid te zijn van de Harmonie, nu wel. Ze hebben hun eigen tenue gekozen: spijkerbroek, zwart shirt, bretels en bandana in regenboogkleuren. Hebben ze allemaal zelf geregeld. Ook de muziek kiezen ze zelf, in overleg met de dirigent.” 
Nog iets waaraan hard wordt gewerkt: de bladmuziek. ,,Kastenvol bladmuziek had St. Cecilia. En toen brak er brand uit. Hele bieb weg. Digitaliseren is een oplossing, maar je hebt te maken met BrunaStemra - je mag niet zomaar digitaliseren. Dus hier zijn we nog niet zover mee. En als je digitaliseert: niet iedereen heeft een iPad. Ga je dat doordrukken? Of kopiëren? Kortom, dit is niet zo gemakkelijk. We zijn er druk mee bezig."

Trots op...

"De Harmonie die staat als een huis. Ze repeteren in de blauwe zaal van 't Spectrum. Welk dorp van deze omvang heeft nou zo'n mooie voorziening? Plus een theaterzaal. Zoiets krijg je nu echt niet meer. En ik ben ook trots op al die kunst in Schijndel."